W taki dzień jak dzisiaj kiedy za oknem jest szaro, buro i deszczowo, lubię zaszyć się w kuchni i tworzyć smakołyki
Tym razem propozycje na lekkie, dietetyczne i idealne na czas
zbliżających się świąt. I co najważniejsze wszystko jest proste i łatwe w
wykonaniu.
Na pierwszy rzut weźmy pod lupę bardzo smaczny pasztet brokułowo-otrębowy:
A tu przepis:
500g mrożonych brokuł (mogą być świeże)
500g ugotowanych, stłuczonych, zimnych ziemniaków (u mnie te które zostały z obiadu)
1/2 szkl. otrąb żytnich Sante
2 duże cebule
2 surowe jajka
przyprawy (sól, pieprz świeżo mielony kolorowy, zioła prowansalskie, majeranek)
oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli
garść ziaren słonecznika (do posypania po wierzchu)
Brokuły
obgotować krótko jakieś (10min) w osolonej wodzie, stłuc tłuczkiem do
ziemniaków lub widelcem. Cebulę podsmażyć na oliwie z wszystkimi
przyprawami. Tych przypraw dać sporo by pasztet miał wyrazisty smak.
Teraz wszystko razem mieszamy brokuły, ziemniaki, jajka surowe, otręby,
podsmażoną cebulę, wykładamy do foremki silikonowej wielkości
25cmx13cmx6cm, posypujemy z wierzchu ziarnami słonecznika, wstawiamy do
piekarnika o temp.180st na 40min. Po upieczeniu pozostawić na kilka
godzin w chłodnym miejscu by wystygł i gotowe:) SMACZNEGO! POLECAM !
A teraz bardzo smaczne Kokosanki otrębowe
Przepis:
150g otrąb żytnich Sante
50g wiórków kokosowych
1,5 łyżki cukru brzozowego Ksylitol
1/2szkl. jogurtu naturalnego (ja użyłam tego z domowej produkcji)
1 jajko
Wszystko
razem mieszamy, lepimy kuleczki, układamy na dużej formie od tarty i
pieczemy 15min w piekarniku nagrzanym do 200st. aż się przyrumienią i
gotowe. Z podanych składników wychodzi 15 kuleczek. SMACZNEGO !
Kolejna propozycja to drożdżówki z mąki pełnoziarnistej
170g mąki pełnoziarnistej Lubella
1 jajko
50ml mleka
7g (torebka) suchych drożdży
1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego)
1 łyżka oleju
4 małe jabłka Champion (są bardzo słodkie i nie wymagają dosładzania)+ szczypta cynamonu
dodatkowo 1 całe jajko roztrzepane do posmarowania po wierzchu drożdżówek
Mąkę,
mleko, drożdże, cukier, olej mieszamy w misce, dość długo aż ciasto
będzie elastyczne (wtedy ładnie nam wyrośnie i nie wyjdzie zakalec)
odkładamy w ciepłe miejsce na 1h aż ciasto podwoi swoją objętość ( ja
wkładam do piekarnika nagrzanego na 70st i uchylam drzwiczki). W między
czasie przygotowujemy nadzienie. Obrać i zetrzeć jabłka na grubych
oczkach tarki odcisnąć mocno z soku, dodać szczyptę cynamonu i
wymieszać. Jak już ciasto mamy wyrośnięte dzielimy je na małe kawałki i
formujemy prostokąt grubości 5mm wielkości 10cmx5cm na środek nakładamy
mus jabłkowy i zwijamy o w ten sposób
Jak
już mamy tak pozwijane drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia lub na dużej formie do tarty bez konieczności
zabezpieczania przed przywarciem, odkładamy jeszcze na 40min w ciepłe
miejsce, po wyrośnięciu smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem (można
dodatkowo posypać po wierzchu cukrem ksylitolem lub zwykłym) i pieczemy w
temp. 180st przez około 20min i gotowe. Z podanych składników wychodzą 3
drożdżówki. SMACZNEGO !
P.S. Tych drożdżówek nie możecie przeoczyć, bo są niesamowicie pyszne!