Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Instruktażowo krok po kroku niczym z programu "Ewa
gotuje":-)


HELLO :D

Wstałam rano pogoda pochmurna, zimno 10st. nie było mowy bym się zmusiła na mycie okien, słońce wyszło dopiero w południe, ale okazało się że zupełnie nie jestem przygotowana na akcję mycia okien. Braki w płynie do szyb, zero papierowych ręczników, gąbek, rękawic, płynu do płukania firan, ale co się odwlecze to wiecie nie uciecze;)

Wykorzystałam ten czas na kuchcikowanie. Zrobiłam na obiad roladę mięsno-jajeczną, pychota. Niżej sposób wykonania krok po kroku (dla zainteresowanych). A że na karku wykopki, bo jutro to jak przystało w tradycji dobra gospodyni musi poczęstować ciastem, a że będzie około 15 osób zbierających to upiekłam ciasto w podwójnej ilości. Miałam trochę bakalii i wyszły keksy bakaliowe. ;)

A wiec zabieramy się za zmielenie świeżej łopatki około 1kg 

Dodajemy 1 cebulę posiekaną, 1 jajko, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, świeżo mielony gruboziarnisty kolorowy pieprz, szczypta soli, szczypta vegety, 1/2 szkl. bułki tartej, 3 łyżki wody, wszystko razem wymieszać.

Teraz zabieramy się za farsz.

Ugotować na twardo 5sztuk jajek, posiekać w kostkę, dodać 3 łyżki majonezu (u mnie świeżo robiony domowy), dodać garść kopru, garść szczypiorku lub bąków z cebuli ( u mnie swojska mrożona zielenina), doprawić solą i pieprzem świeżo mielonym, wymieszać.

Rozkładamy folię streczową, posypujemy bułką tartą, rozkładamy mięso, na to farsz i zwijamy z pomocą foli.

Gotową roladkę przekładamy do brytfanny (30cmx10cm) wyłożonej folią aluminiową, nakładamy trochę masła na wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200st pieczemy 60min. 

I gotowe:D


Podałam z sałatką z ogródkowych ogórków i pomidorów

A teraz bierzemy się za słodki deser (dziewczyna)

Miksujemy na puszystą masę 250g masła i 1 szkl. cukru pudru.

W trakcie miksowania dodajemy 5 (najlepiej swojskich żółtek), potem 3 łyżeczki proszku do pieczenia, kroplę ekstraktu waniliowego, 2 łyżki wódki, 225g mąki pszennej i mieszamy szpatułką.

Ubijamy pianę z 5 ciu białek i dodajemy ją do masy.

Na koniec dodać około 500g mieszanki bakaliowej ( u mnie orzechy włoskie, migdały, suszone śliwki, suszona żurawina, suszone daktyle, wiórki kokosowe, skórka z cytryny) i oprószyć je w mące pszennej, by w trakcie pieczenia nie opadły na dno brytfanny

Wszystko razem delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę wyłożyć do dwóch keksówek (u mnie rynienki o wymiarach 30cmx10cm) i piec w temp. 180st. około 40min (do suchego patyczka).

Gdyby wierzch za szybko się rumienił to przykryć folią aluminiową co by go nie spalić na węgiel.

Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem i kosztować z umiarem ;):D





  • Lozari

    Lozari

    22 września 2014, 15:13

    dziękuję za inspirację- upiekłam i mięsko i ciacho, zrobiły furorę wśród najbliższych :) PS. bardzo lubię Cię podczytywać, jesteś femomenalna, jesli chodzi o ilosć energii i pracowitosć. Szacun, jak mówią panowie w spodniach na poziomie kroku ;) pozdrawiam i powodzenia w pracy

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      22 września 2014, 15:26

      świetnie że przepisy się przydały i smakowało:)

  • poziomka2308

    poziomka2308

    18 września 2014, 14:24

    Aż ślinka cieknie.... :) mniam mniam

  • Margolcia1994

    Margolcia1994

    18 września 2014, 14:12

    perfekcyjna Pani Domu:) Moja babia dodaje jeszcze marchewkę do keksa.

  • ewelinkaa87

    ewelinkaa87

    18 września 2014, 13:31

    masz talent :)

  • lubiepojesc

    lubiepojesc

    18 września 2014, 13:19

    ta rolada wygląda przepysznie!!!!!!!! to mój najbliższy obiadowy cel! :)

  • annamaria1981

    annamaria1981

    18 września 2014, 12:33

    Zapisalam przepisy a roladke zamierzam na weekend upiec dziekuje za przepyszne przepisy

  • heili

    heili

    18 września 2014, 10:53

    no pięknie!!! Walne taką roladkę!!

  • Braks8555

    Braks8555

    18 września 2014, 08:22

    o mamoooooo ośliniłam się

  • mysza76

    mysza76

    18 września 2014, 08:15

    pięknie to wszystko wygląda ,napewno wypróbuję przepisy :)

  • Klaudekwalczy

    Klaudekwalczy

    18 września 2014, 07:28

    Ale bym taki keks zjadła :D!

  • nataliacz

    nataliacz

    18 września 2014, 07:04

    Jak przyjemnie czytać takie wpisy:)))))) Oj zjadłabym zjadła:)))))

  • nanopiko

    nanopiko

    18 września 2014, 00:26

    wciągałabym aż by mi się dupa trzęsła

  • wiola7706

    wiola7706

    17 września 2014, 23:35

    no nie mogę ! i znów takie pyszności. mniam. a to ciasto muszę zrobić koniecznie

  • mamagrzesia

    mamagrzesia

    17 września 2014, 23:12

    Jezuuuuu , dziewczyno !!! Dlaczego Ty mi to robisz ???????? Mam ślinotok , nie mogę się opanować. Wylizałam tableta ......do tej pory czuję zapach mięsa z czosnkiem. Ponawiam moje oświadczyny ! Zapewnie Cię utrzymanie, przyjeżdżaj ;))

  • MIPU91

    MIPU91

    17 września 2014, 23:11

    super wygląda:] a roladka też smaka narobiłąś:], i jakie to wszystko wielkie masz chyba piekarnik mega wielki że ci takie wielkie brytfanki weszły:) super

  • 9Magda4

    9Magda4

    17 września 2014, 22:54

    wiecej takich instruktazowych wpisow prosze!:D swietna robota!

  • j.lisicka

    j.lisicka

    17 września 2014, 22:33

    Jak to wszystko pysznie wygląda!

  • MamaJowitki

    MamaJowitki

    17 września 2014, 21:33

    jak zwykle smacznie u Ciebie

  • akitaa

    akitaa

    17 września 2014, 21:16

    zdecydowanie powinnas założyć bloga kulinarnego;)

  • .Wiecznie.Gruba.

    .Wiecznie.Gruba.

    17 września 2014, 21:13

    mmmm ta rolada wyglada genialnie. nabrałam smaczka na taka. moze zrobie w sobote