HELLO
Wstałam rano pogoda pochmurna, zimno 10st. nie było mowy bym się zmusiła na mycie okien, słońce wyszło dopiero w południe, ale okazało się że zupełnie nie jestem przygotowana na akcję mycia okien. Braki w płynie do szyb, zero papierowych ręczników, gąbek, rękawic, płynu do płukania firan, ale co się odwlecze to wiecie nie uciecze
Wykorzystałam ten czas na kuchcikowanie. Zrobiłam na obiad roladę mięsno-jajeczną, pychota. Niżej sposób wykonania krok po kroku (dla zainteresowanych). A że na karku wykopki, bo jutro to jak przystało w tradycji dobra gospodyni musi poczęstować ciastem, a że będzie około 15 osób zbierających to upiekłam ciasto w podwójnej ilości. Miałam trochę bakalii i wyszły keksy bakaliowe.
A wiec zabieramy się za zmielenie świeżej łopatki około 1kg
Dodajemy 1 cebulę posiekaną, 1 jajko, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, świeżo mielony gruboziarnisty kolorowy pieprz, szczypta soli, szczypta vegety, 1/2 szkl. bułki tartej, 3 łyżki wody, wszystko razem wymieszać.
Teraz zabieramy się za farsz.
Ugotować na twardo 5sztuk jajek, posiekać w kostkę, dodać 3 łyżki majonezu (u mnie świeżo robiony domowy), dodać garść kopru, garść szczypiorku lub bąków z cebuli ( u mnie swojska mrożona zielenina), doprawić solą i pieprzem świeżo mielonym, wymieszać.
Rozkładamy folię streczową, posypujemy bułką tartą, rozkładamy mięso, na to farsz i zwijamy z pomocą foli.
Gotową roladkę przekładamy do brytfanny (30cmx10cm) wyłożonej folią aluminiową, nakładamy trochę masła na wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200st pieczemy 60min.
I gotowe
Podałam z sałatką z ogródkowych ogórków i pomidorów
A teraz bierzemy się za słodki deser
Miksujemy na puszystą masę 250g masła i 1 szkl. cukru pudru.
W trakcie miksowania dodajemy 5 (najlepiej swojskich żółtek), potem 3 łyżeczki proszku do pieczenia, kroplę ekstraktu waniliowego, 2 łyżki wódki, 225g mąki pszennej i mieszamy szpatułką.
Ubijamy pianę z 5 ciu białek i dodajemy ją do masy.
Na koniec dodać około 500g mieszanki bakaliowej ( u mnie orzechy włoskie, migdały, suszone śliwki, suszona żurawina, suszone daktyle, wiórki kokosowe, skórka z cytryny) i oprószyć je w mące pszennej, by w trakcie pieczenia nie opadły na dno brytfanny
Wszystko razem delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę wyłożyć do dwóch keksówek (u mnie rynienki o wymiarach 30cmx10cm) i piec w temp. 180st. około 40min (do suchego patyczka).
Gdyby wierzch za szybko się rumienił to przykryć folią aluminiową co by go nie spalić na węgiel.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem i kosztować z umiarem
Lozari
22 września 2014, 15:13dziękuję za inspirację- upiekłam i mięsko i ciacho, zrobiły furorę wśród najbliższych :) PS. bardzo lubię Cię podczytywać, jesteś femomenalna, jesli chodzi o ilosć energii i pracowitosć. Szacun, jak mówią panowie w spodniach na poziomie kroku ;) pozdrawiam i powodzenia w pracy
Grubaska.Aneta
22 września 2014, 15:26świetnie że przepisy się przydały i smakowało:)
poziomka2308
18 września 2014, 14:24Aż ślinka cieknie.... :) mniam mniam
Margolcia1994
18 września 2014, 14:12perfekcyjna Pani Domu:) Moja babia dodaje jeszcze marchewkę do keksa.
ewelinkaa87
18 września 2014, 13:31masz talent :)
lubiepojesc
18 września 2014, 13:19ta rolada wygląda przepysznie!!!!!!!! to mój najbliższy obiadowy cel! :)
annamaria1981
18 września 2014, 12:33Zapisalam przepisy a roladke zamierzam na weekend upiec dziekuje za przepyszne przepisy
heili
18 września 2014, 10:53no pięknie!!! Walne taką roladkę!!
Braks8555
18 września 2014, 08:22o mamoooooo ośliniłam się
mysza76
18 września 2014, 08:15pięknie to wszystko wygląda ,napewno wypróbuję przepisy :)
Klaudekwalczy
18 września 2014, 07:28Ale bym taki keks zjadła :D!
nataliacz
18 września 2014, 07:04Jak przyjemnie czytać takie wpisy:)))))) Oj zjadłabym zjadła:)))))
nanopiko
18 września 2014, 00:26wciągałabym aż by mi się dupa trzęsła
Grubaska.Aneta
18 września 2014, 08:19dobreee ;-p
wiola7706
17 września 2014, 23:35no nie mogę ! i znów takie pyszności. mniam. a to ciasto muszę zrobić koniecznie
mamagrzesia
17 września 2014, 23:12Jezuuuuu , dziewczyno !!! Dlaczego Ty mi to robisz ???????? Mam ślinotok , nie mogę się opanować. Wylizałam tableta ......do tej pory czuję zapach mięsa z czosnkiem. Ponawiam moje oświadczyny ! Zapewnie Cię utrzymanie, przyjeżdżaj ;))
Grubaska.Aneta
17 września 2014, 23:59ależ propozycja:)
MIPU91
17 września 2014, 23:11super wygląda:] a roladka też smaka narobiłąś:], i jakie to wszystko wielkie masz chyba piekarnik mega wielki że ci takie wielkie brytfanki weszły:) super
9Magda4
17 września 2014, 22:54wiecej takich instruktazowych wpisow prosze!:D swietna robota!
j.lisicka
17 września 2014, 22:33Jak to wszystko pysznie wygląda!
MamaJowitki
17 września 2014, 21:33jak zwykle smacznie u Ciebie
akitaa
17 września 2014, 21:16zdecydowanie powinnas założyć bloga kulinarnego;)
.Wiecznie.Gruba.
17 września 2014, 21:13mmmm ta rolada wyglada genialnie. nabrałam smaczka na taka. moze zrobie w sobote