Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Nowe, całkiem inne wyzwanie


Cześć dziewczyny! Wracam na Vitalie z powodu rozpoczęcia ( właśnie dzisiaj) diety bezglutenowej. 


Analizując za i przeciw ( wierzcie mi: długo zastanawiałam się nad sensem wprowadzenia takiego żywienia w mojej rodzinie) zdecydowałam, że spróbuję. 
Córka i mąż mają choroby autoimmunologiczne, ja również mam swoje dolegliwości… Wszystkie choroby ponoć zaczynają się w jelitach, tak więc chcąc reperować zdrowie należy zacząć od jelit. 
Zdecydowałam się zrezygnować z glutenu ( szczególnie myślę o całkowitej rezygnacji z pszenicy), postawić na probiotyki, prebiotyki, zadbać o układ immunologiczny itd. Planuje wprowadzić taki sposób żywienia na parę miesięcy a potem porobić badania, ocenić czy czujemy się lepiej, czy dolegliwości minęły itd i wtedy będę wiedziała, czy rzeczywiście eliminacja glutenu ( lub chociażby pszenicy) może pomóc. 
Trzymajcie za mnie kciuki, a może ktoś z was jest już na takiej diecie ( prowadzi taki styl życia ) lub chciałby dołączyć do mnie ? 
Dodam, że nie mamy celiakii. Za to przewlekłe stany zapalne …

pozdrawiam wszystkich!

  • kawonanit

    kawonanit

    14 czerwca 2025, 18:00

    No to piona 😃 ja co prawda nie z glutenu, ale z pszenicy zrezygnowałam jakiś czas temu. Jadam pieczywo żytnie, sporadycznie makaron orkiszowy. Top of the top to płatki owsiane. Robię z nich praktycznie wszystko poza owsiankami 😅 przez lekarzy mam zaleconą dietę śródziemnomorską. Staram się, żeby większość dnia była przeciwzapalna, ale takie zero jedynkowe podejście już mi przeszło. I tak jest rewelka w porównaniu z tym co było (mam na myśli jakość odżywiania).

    • Letys

      Letys

      15 czerwca 2025, 10:17

      Super! Mam nadzieję, że mi też się uda. Myślę, żeby najpierw jeść bezglutenowo ( przez parę miesięcy) a potem tak jak ty, wprowadzić te zdrowsze zboża ale z pszenicy zupełnie zrezygnować. A co to śródziemnomorskiej diety to jestem jej wielką fanką ☺️ Oliva, warzywka…. Mniam mniam

    • kawonanit

      kawonanit

      15 czerwca 2025, 11:56

      Zwyczajnie wydało mi się łatwiejsze zrezygnowanie z samej pszenicy, niż glutenu w ogóle. Tzn łatwo wywalić wszystko z glutenem, ale czym to zastąpić? Pieczywo bezglutenowe w ogóle do mnie nie przemawia, łatwiej sięgnąć po chleb żytni. W mojej opinii poszłam na łatwiznę z tematem 😅

  • ognik1958

    ognik1958

    13 czerwca 2025, 20:32

    Samo ograniczenia białego pieczywa to pikuś stosuje to między innymi ale aby utrzymać stałą wagę stosuje niewielki deficyt po jadle i ćwiczeniach ale również przestrzeganie czynników sprzyjających chudnięciu i...to działa powodzenia

    • Letys

      Letys

      15 czerwca 2025, 10:13

      Pan sobie świetnie radzi gratuluję 🥂

  • Tetania

    Tetania

    13 czerwca 2025, 20:13

    Ja jestem na diecie bez pszenicy od około 2 miesięcy. Nie ciągnie mnie do chleba, makaronów, pizzy, pierogów itp. Zapomniałam już, że to jest jadalne i dobrze.

    • Letys

      Letys

      15 czerwca 2025, 10:12

      Odczuwasz już pozytywne skutki?

    • Tetania

      Tetania

      15 czerwca 2025, 20:59

      Jakiś spektakularnych to nie, ale jelita lepiej pracują na pewno

  • marylisa

    marylisa

    13 czerwca 2025, 11:13

    Powodzenia!

    • Letys

      Letys

      15 czerwca 2025, 10:11

      Dzięki!☺️