Cześć dziewczyny! Wracam na Vitalie z powodu rozpoczęcia ( właśnie dzisiaj) diety bezglutenowej.
Analizując za i przeciw ( wierzcie mi: długo zastanawiałam się nad sensem wprowadzenia takiego żywienia w mojej rodzinie) zdecydowałam, że spróbuję.
Córka i mąż mają choroby autoimmunologiczne, ja również mam swoje dolegliwości… Wszystkie choroby ponoć zaczynają się w jelitach, tak więc chcąc reperować zdrowie należy zacząć od jelit.
Zdecydowałam się zrezygnować z glutenu ( szczególnie myślę o całkowitej rezygnacji z pszenicy), postawić na probiotyki, prebiotyki, zadbać o układ immunologiczny itd. Planuje wprowadzić taki sposób żywienia na parę miesięcy a potem porobić badania, ocenić czy czujemy się lepiej, czy dolegliwości minęły itd i wtedy będę wiedziała, czy rzeczywiście eliminacja glutenu ( lub chociażby pszenicy) może pomóc.
Trzymajcie za mnie kciuki, a może ktoś z was jest już na takiej diecie ( prowadzi taki styl życia ) lub chciałby dołączyć do mnie ?
Dodam, że nie mamy celiakii. Za to przewlekłe stany zapalne …
pozdrawiam wszystkich!
kawonanit
14 czerwca 2025, 18:00No to piona 😃 ja co prawda nie z glutenu, ale z pszenicy zrezygnowałam jakiś czas temu. Jadam pieczywo żytnie, sporadycznie makaron orkiszowy. Top of the top to płatki owsiane. Robię z nich praktycznie wszystko poza owsiankami 😅 przez lekarzy mam zaleconą dietę śródziemnomorską. Staram się, żeby większość dnia była przeciwzapalna, ale takie zero jedynkowe podejście już mi przeszło. I tak jest rewelka w porównaniu z tym co było (mam na myśli jakość odżywiania).
Letys
15 czerwca 2025, 10:17Super! Mam nadzieję, że mi też się uda. Myślę, żeby najpierw jeść bezglutenowo ( przez parę miesięcy) a potem tak jak ty, wprowadzić te zdrowsze zboża ale z pszenicy zupełnie zrezygnować. A co to śródziemnomorskiej diety to jestem jej wielką fanką ☺️ Oliva, warzywka…. Mniam mniam
kawonanit
15 czerwca 2025, 11:56Zwyczajnie wydało mi się łatwiejsze zrezygnowanie z samej pszenicy, niż glutenu w ogóle. Tzn łatwo wywalić wszystko z glutenem, ale czym to zastąpić? Pieczywo bezglutenowe w ogóle do mnie nie przemawia, łatwiej sięgnąć po chleb żytni. W mojej opinii poszłam na łatwiznę z tematem 😅
ognik1958
13 czerwca 2025, 20:32Samo ograniczenia białego pieczywa to pikuś stosuje to między innymi ale aby utrzymać stałą wagę stosuje niewielki deficyt po jadle i ćwiczeniach ale również przestrzeganie czynników sprzyjających chudnięciu i...to działa powodzenia
Letys
15 czerwca 2025, 10:13Pan sobie świetnie radzi gratuluję 🥂
Tetania
13 czerwca 2025, 20:13Ja jestem na diecie bez pszenicy od około 2 miesięcy. Nie ciągnie mnie do chleba, makaronów, pizzy, pierogów itp. Zapomniałam już, że to jest jadalne i dobrze.
Letys
15 czerwca 2025, 10:12Odczuwasz już pozytywne skutki?
Tetania
15 czerwca 2025, 20:59Jakiś spektakularnych to nie, ale jelita lepiej pracują na pewno
marylisa
13 czerwca 2025, 11:13Powodzenia!
Letys
15 czerwca 2025, 10:11Dzięki!☺️