Skąd się wzięła dieta DASH? W jaki sposób trafiła i wciąż utrzymuje się wśród trendów dietetycznych? Na czym polega i jakie ma korzyści? Dzisiaj ocenimy dietę DASH okiem dietetyka.
Dieta DASH (dietary approaches to stop hypertension) została opracowana przez Narodowy Instytut Chorób Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego w Stanach Zjednoczonych z myślą o zapobieganiu oraz leczeniu nadciśnienia tętniczego. Jednak korzyści ze stosowania tego modelu diety może uzyskać każdy.
Szczególnie zaleca się modyfikacje żywieniowe w kierunku diety DASH u osób z grupy ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a więc u osób z nadwagą, otyłością, ze zwiększonym stężeniem cholesterolu całkowitego i LDL, cukrzycą, czy też u osób o niskiej aktywności fizycznej lub palących tytoń.
Nadciśnienie tętnicze to jednostka chorobowa charakteryzująca się okresowo lub trwale podwyższoną wartością ciśnienia tętniczego. Do rozwoju choroby dochodzi w wyniku niekorzystnych czynników środowiskowych, genetycznych lub jako następstwo innej choroby (np. chorób nerek). Nadciśnienie tętnicze jest diagnozowane, gdy wartość ciśnienia skurczowego jest równa lub wyższa 140 mm Hg i/lub wartość ciśnienia rozkurczowego jest równa lub wyższa 90 mm Hg
(dokonywane są co najmniej dwa pomiary ciśnienia w czasie wizyty lekarskiej).
Do czynników środowiskowych, które mają wpływ na powstawanie nadciśnienia tętniczego należą:
Jaka dieta sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego?
Plan żywieniowy DASH przede wszystkim obfituje w warzywa i owoce, które są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. U osób chorujących na nadciśnienie – zwiększenie ilości spożywanego błonnika pokarmowego prowadzi do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Warto również wspomnieć, że warzywa i owoce są naturalnym źródłem potasu, który również ma wpływ na wartości ciśnienia tętniczego. Zaleca się, by potas dostarczać wraz z naturalnymi źródłami tego pierwiastka (warzywa, owoce, orzechy, nasiona itd.), a nie poprzez suplementację.
Należy ograniczyć podaż sodu. Efekt ten można uzyskać poprzez dodawanie do potraw dużej ilości aromatycznych ziół i przypraw zamiast soli. Nie należy dodawać soli podczas gotowania ryżu, makaronu i warzyw. Warto pamiętać, że produkty takie jak sery żółte, wędliny zwykle zawierają już w swoim składzie spore ilości soli.
Zalecane są niskotłuszczowe produkty mleczne, których spożycie zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Zależność ta prawdopodobnie wynika z tego, że produkty mleczne zawierają wapń i witaminę D. Odpowiednia podaż wapnia może ograniczać negatywne działanie sodu.
Ważne jest także spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych (pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, kasze gruboziarniste, płatki owsiane, otręby), nasion roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, groch, fasola), orzechów i nasion.
Rekomendowane jest spożywanie chudego mięsa jak indyk, kurczak, królik, także istotna jest obecność ryb w diecie. Należy także ograniczyć słodycze i źródła tłuszczów nasyconych takie jak olej kokosowy, olej palmowy, masło, pełnotłuste produkty mleczne, jaja, śmietana. Zaleca się korzystanie z awokado, oliwy z oliwek, oleju lnianego, rydzowego, rybiego.
Grupa produktów | Liczba porcji |
---|---|
Produkty zbożowe | 7-8 |
Warzywa | 4-5 |
Owoce | 4-5 |
Niskotłuszczowe produkty mleczne | 2-3 |
Chude mięso, ryby | 2 lub mniej |
Rośliny strączkowe, orzechy, nasiona | 4-5 tygodniowo |
Tłuszcze | 2-3 |
Słodycze | Ograniczone ilości |
Sód | Mniej niż 2300 mg |
Wykazano, że stosowanie DASH prowadzi do obniżenia ciśnienia skurczowego
średnio o 6 mm Hg, a ciśnienia rozkurczowego średnio o 3 mm Hg, a te efekty są obecne już po 2 tygodniach stosowania diety.
Warto zaznaczyć, że oprócz właściwej diety ważne są również pozostałe elementy zdrowego stylu życia, takie jak aktywność fizyczna, utrata nadmiernej masy ciała lub utrzymanie właściwej masy ciała, odpowiednia długość i higiena snu, radzenie sobie ze stresem, rzucenie palenia tytoniu i ograniczenie spożycia alkoholu.
Bibliografia:
https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/dash-eating-plan
https://dashdiet.org/what-is-the-dash-diet.html
https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-dash-----gwiazda-wsrod-diet
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482514/
Grzymisławski M (red.) Dietetyka kliniczna. Warszawa: PZWL; 2019.
Komentarze
Użytkownik4301466
27 stycznia 2021, 01:42
Hej. Ja codziennie stosuje metody z tego filmiku na YouTube http://aorracer.com/8iNj ,dzięki temu cały czas jestem w dobrej formie i w pół roku zrobiłem super sylwetkę! Polecam!
parabola102
7 stycznia 2021, 17:56
ciekawa dieta, tylko zastanawia mnie ograniczenie masła i jajek. Z tego co do tej pory czytałam to tłuszcz nie jest taki zły. Najgorszy jest cukier.
DOOOMINO
7 stycznia 2021, 20:06
Oczywiście że tłuszcz nie jest taki zły. Tylko musi być w odpowiednich ilościach i dobrej jakości. Wiele witamin rozpuszcza się tylko w tłuszczu i dopiero mogą być przyswajane przez nasz organizm.
DOOOMINO
7 stycznia 2021, 16:35
Dieta DASH jest bardzo dobrą dietą i wzoruje się na diecie śródziemnomorskiej - kreteńskiej. Prowadzone badania nad zdrowiem ludzi przez ponad 30 lat udowodniły że ludzie żyjący na Krecie są dużo zdrowsi niż w innych rejonach Europy. Paradoksalnie przyczyną takiego stanu była bieda tych ludzi. Dlatego dieta oparta była na owocach morza, warzywach, owocach. Mięso jadano najwyżej raz w tygodniu. Do tego dochodzi duża aktywność ruchowa i nie chodzi nawet o uprawianie sportu. Lecz o brak pieniędzy na auta. Ludzie do pracy chodzili pieszo i większość spraw załatwiało się z "buta" Teraz ludzie wszędzie autem, potem siedzenie przed TV, komputerem czy smartfonem. Skutkuje to otyłością niestety. Do tego jedzenie wysoko przetworzone, dla niektórych obiad bez mięsa to nie obiad więc jedzą codziennie mięso, a nawet kilka razy dziennie. Najlepsza dieta to dieta zróżnicowana czyli jemy prawie wszystko unikając cukru, soli. Najgorsze diety to diety monotonne lub zakazujące jeść dany produkt. A gdy mamy nadwagę to oprócz zdrowej diety potrzebujemy jeszcze mieć bilans kaloryczny na małym minusie. Bo nawet jedząc zdrowo można się spaś i to do wielkich rozmiarów.
parla32
7 stycznia 2021, 12:09
Dawno nie czytałam takich głupot. Ograniczyć sód,ale wcinać pieczywo z dużą ilością cukru😁😁😁
natalia_dietetyk
dietetyk Vitalia.pl
7 stycznia 2021, 17:01
W diecie DASH rekomendowane są pełnoziarniste produkty zbożowe. Do grupy tych produktów zaliczamy nie tylko pieczywo, o którym Pani wspomniała (pieczywo pełnoziarniste), ale także kasze gruboziarniste, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy, płatki owsiane, otręby). Jeśli chodzi o pieczywo to warto przed zakupem sprawdzić jego skład. Możemy zakupić pieczywo na zakwasie lub na drożdżach. W przypadku pieczywa na zakwasie cukier jest zbędnym składnikiem. Natomiast jeśli kupujemy pieczywo na drożdżach to cukier może znaleźć się na końcu składu (składniki wymieniane są w kolejności od tych, których jest najwięcej do tych, których jest najmniej), w celu urośnięcia drożdży. Unikać natomiast należy słodu jęczmiennego i żytniego w pieczywie.