Sezon na dynię właśnie się rozpoczął. Warto korzystać z jej dobroczynnych właściwości i wprowadzać do różnych posiłków. Sprawdź jakie propozycje przygotowaliśmy dla ciebie.
Dynia jest warzywem, które nieodparcie kojarzy nam się z jesienią. Swój piękny pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom. Dodatkowo jest źródłem potasu, witamin z grupy B, witaminy C. Jest niskokaloryczna, ponieważ 100 g to ledwie 30 kcal. Niestety jednak ma wysoki indeks glikemiczny IG=75. O jej zaletach dla organizmu pisaliśmy w ‘Dynia – królowa jesieni’. Chociaż jest tak wartościowa, nie zawsze wiemy jak ją wykorzystać w kuchni. Poniżej kilka pomysłów na poszczególne posiłki. Pojawia się w nich puree z dyni, które jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy pokroić dynię na kawałki, wyjąć pestki, wstawić do piekarnika na 45 minut i zmiksować upieczony miąższ. Tak przygotowane puree możesz wykorzystać od razu, wstawić do lodówki lub zamrozić, by mieć pod ręką, gdy będzie potrzebne, czy najdzie cię ochota na potrawę z dynią.
Dla odmiany od kanapek czy płatków, można przygotować naleśniki z dynią.
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki puree z dyni
4 jajka
55 g masła
3 łyżki cukru, miodu lub słodziku do potraw
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
Wykonanie:
Dynia to nie tylko dania, ale też napoje. Wypróbuj poniższy koktajl koniecznie!
Składniki:
1 szklanka puree z dyni
3/4 szklanki mleka
1 szklanka jogurtu greckiego
2 zamrożone banany
1 łyżeczka miodu
Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa lub przyprawa do piernika
Woda
Wykonanie:
Dynia sprawdza się świetnie jako dodatek do makaronów, zarówno w postaci puree, które zagęści sos, jak też w kawałkach.
Składniki:
1 mała dynia (około 1 kg)
500 g makaronu wstążki
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 kiełbasa ostra np. chorizo, kozacka
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietanki
Rozmaryn, szałwia
Sól, pieprz
Wykonanie:
U nas ciasto z dyni nie jest tak popularnej jak np. w Anglii czy w USA. Warto jednak i tutaj wprowadzić to smakowite warzywo.
Składniki:
2 szklanki puree z dyni
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, soli
1/4 łyżeczki imbiru
Herbatniki na spód
Masło
Wykonanie:
Chili z dyni na kolację? Czemu nie. Rozgrzeje i nasyci, a przy tym zachwyci smakiem.
Składniki:
1 mała dynia
300-500 g fileta z indyka
1 cebula
1 zielona papryka
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 puszka białej fasoli
2 łyżki oliwy z oliwek
Kumin, chili, sól, pieprz
Woda
Wykonanie:
Komentarze
grazia66
5 października 2015, 18:11
zainspirował mnie ten koktail z dyni, wypróbuje na pewno :) prywatnie robię zupę-krem z dyni, z mleczkiem kokosowym i sokiem z pomarańczy, wychodzi pychotka :)
bietka1957
3 października 2015, 18:14
jak się robi puree z dyni?
aska1277
2 października 2015, 14:41
Właśnie leży u mnie dynia i zastanawiam się co z nia zrobic
kingoje82
1 października 2015, 16:09
Swietne przepisy! Lece kupowac dynie!
DorotkaStokrotka51
1 października 2015, 11:13
10 faktów o tarczycy, które warto znać- co z tym artykułem nie wyświetla się???????????????????????????????????
am1980
1 października 2015, 09:23
uwielbiam dynię, szczególnie zupę krem z dyni, pychotka:)))
HappyWay
1 października 2015, 11:19
Ja również najbardziej lubię dynię w takiej wersji!
am1980
1 października 2015, 16:50
o jak miło... witaj w klubie:))
bosa_w_deszczu
1 października 2015, 20:40
No ja dzisiaj robilam...tylko ja mam dzieci wiec chcac przemycac im rozne warzywa nie robie czystego kremu dyni tylko dopakowujw jeszcze ziemniaka, batata, marchewke, wloszczyzne, no i dynie... blender i zupa gotowa w 20min.... pozywnie i jak malo kcal... w ogole u mnie w domu uwielbiamy kremy!