Dynia jest warzywem, które nieodparcie kojarzy nam się z jesienią. Swój piękny pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom. Dodatkowo jest źródłem potasu, witamin z grupy B, witaminy C. Jest niskokaloryczna, ponieważ 100 g to ledwie 30 kcal. Niestety jednak ma wysoki indeks glikemiczny IG=75. O jej zaletach dla organizmu pisaliśmy w ‘Dynia – królowa jesieni’. Chociaż jest tak wartościowa, nie zawsze wiemy jak ją wykorzystać w kuchni. Poniżej kilka pomysłów na poszczególne posiłki. Pojawia się w nich puree z dyni, które jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy pokroić dynię na kawałki, wyjąć pestki, wstawić do piekarnika na 45 minut i zmiksować upieczony miąższ. Tak przygotowane puree możesz wykorzystać od razu, wstawić do lodówki lub zamrozić, by mieć pod ręką, gdy będzie potrzebne, czy najdzie cię ochota na potrawę z dynią.

Śniadanie

Dla odmiany od kanapek czy płatków, można przygotować naleśniki z dynią.


Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki puree z dyni
4 jajka
55 g masła
3 łyżki cukru, miodu lub słodziku do potraw
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli

Wykonanie:

  1. W misce wymieszać suche składniki: mąka, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
  2. W drugiej misce wymieszać puree z dyni, żółtka, mleko, stopione masło.
  3. W kolejnej misce ubić białka.
  4. Mokre składniki z dynią dodać do suchych i wymieszać. Dodać białka i delikatnie połączyć.
  5. Smażyć naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony.

Przekąska

Dynia to nie tylko dania, ale też napoje. Wypróbuj poniższy koktajl koniecznie!


Składniki:
1 szklanka puree z dyni
3/4 szklanki mleka
1 szklanka jogurtu greckiego
2 zamrożone banany
1 łyżeczka miodu
Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa lub przyprawa do piernika
Woda

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki ze sobą zmiksować.
puree z dyni
Puree z dyni.
Pokroić dynię na kawałki, wyjąć pestki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut i zmiksować upieczony miąższ. 


Obiad

Dynia sprawdza się świetnie jako dodatek do makaronów, zarówno w postaci puree, które zagęści sos, jak też w kawałkach.


Składniki:
1 mała dynia (około 1 kg)
500 g makaronu wstążki
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 kiełbasa ostra np. chorizo, kozacka
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietanki
Rozmaryn, szałwia
Sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Dynię obrać, wyjąć pestki, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek pokroić, przesmażyć na maśle. Dodać pokrojoną kiełbasę.
  3. Wrzucić dynię, doprawić, smażyć 3 minuty. Podlać śmietaną i dusić do miękkości dyni.
  4. Wykończyć posiekanymi ziołami. Podawać na ugotowanym makaronie.

Deser

U nas ciasto z dyni nie jest tak popularnej jak np. w Anglii czy w USA. Warto jednak i tutaj wprowadzić to smakowite warzywo.

Składniki:
2 szklanki puree z dyni
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, soli
1/4 łyżeczki imbiru
Herbatniki na spód
Masło

Wykonanie:

  1. Herbatniki zmiksować z masłem tak, aby powstała gęsta masa. Wyłożyć na spodzie blaszki.
  2. Wymieszać dynię, cukier, roztrzepane jaja i przyprawy.
  3. Dodać mleko i dalej miksować, aż wszystko dokładnie się wymiesza.
  4. Wylać na blaszkę. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie obniżyć do 150 stopni i piec kolejne 40 minut.

Kolacja

Chili z dyni na kolację? Czemu nie. Rozgrzeje i nasyci, a przy tym zachwyci smakiem.

Składniki:
1 mała dynia
300-500 g fileta z indyka
1 cebula
1 zielona papryka
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 puszka białej fasoli
2 łyżki oliwy z oliwek
Kumin, chili, sól, pieprz
Woda 


Wykonanie:

  1. Posiekać cebulę i czosnek, pokroić mięso w kostkę. Warzywa i indyka wrzucić na rozgrzaną oliwę.
  2. Dynię pokroić w kostkę. Wrzucić do reszty składników. Podlać wodą.
  3. Gdy dynia zmięknie, wlać pomidory i dodać przyprawy. Po zagotowaniu wrzucić odsączoną fasolę.
  4. Przykryć i gotować na małym ogniu około 20-30 minut.
  5. Podawać posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Zdjęcie pochodzi z główne ,1