BUŁECZKI
12 łyżek otrębów owsianych (nie mielonych)
2 jaja
pół opakowania twarogu 0% (nawet takie mnniejsze pół - chodzi o opakowania 200 gramowe)
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli (do smaku jak kto woli)
szczypta czosnku w proszku
Wszystko
mieszamy na nieco większych obrotach, aby masę troszeczkę zmielić
(dosłownie kilka sekund). Ceklowo nie mielę otrębów wcześniej, dzięki
czemu bułeczki mają taką chropowatą konsystencję.
Blacha grilowa,
na to papier do pieczenia, wykładam masę łyżką w formie takich jakby
okrągłych placków z "górką" ;) (żeby bułki nie były zbyt płaskie). Z
tych składników wychodzą 4, czasem 5 bułek.
Piekę około 30 minut w temp. 200 st.
Sernik waniliowy
o,5 kg sera chudego
4jaja
2-3 łyż slodzika w proszku
3 łyż zmielonych otrąb
3/4 szklanki mleka
aromat wan
Białka
ubić na piane.Ser,żółta,słodzik aromat otręby zmiksować z mlekiem za
rzadką masę.Dodać ubitą piane.Masę przelać do tortownicy wyłożonej
pergaminem.Piec ok 1h w 160-170 st.Schłodzić w lodówce.
- duża porcja - wychodzi 1 litr majonezu
1 jajko ( jajko w skorupce wkładam do szklanki, zalewam wrzątkiem, liczę do dziesiąciu, wylewam wodę i dopiero wtedy używam),
1 łyżka soku z cytryny,
1słodzik rozpuszczony w niewiekiej ilości wody,
3 łyżki musztardy,
1 bulion cielęcy w kostce,
3 ząbki czosnku
1łyżka żelatyny,
1/2 l jogurtu 0%,
350g serka homogenizowanego chudego ( najlepszy wg mnie z Aldiego "Milsa")
Żelatynę
zalać wrzątkiem ( 1/3 szklanki wody) i mieszać do rozpuszczenia ,
następnie połączyć z jogurtem. Pierwsze sześć składników wrzucić do
litrowego naczynia i ubić blenderem. Dodać serek i jogurt i wymieszać
blenderem , wstawić na godzinę do lodówkiaby stężał. Porcja duza ale
mozna stosować jako dotek do mięsa i warzyw.
PASTA Z MAKRELI
1 makrela
twarożek odtł
pół cebuli
suszony koperek
sól,pieprz
Połączyć składniki odstawić na pół godz do lodówki
Na podstawie pomysłu na sernik autorstwa Kasi
- 800g twaróg chudy (może być odpowiednik śmietankowy z małą zawartością tłuszczu - to potem mielić nie trzeba)
- 6 jajek (oddzielić białka od żółtek)
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki słodziku
- kilka kropel aromat (ja daję migdałowy)
- 1 szklankę mleka 0,5 %,
Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem.
Dodać szklankę mleka. Ponownie użyć miksera.
Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką.
Przelać
do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180
stopni przez 60-70 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w
lodówce.