Ostatnio dodane zdjęcia
Znajomi (108)
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 82549 |
Komentarzy: | 4580 |
Założony: | 20 listopada 2011 |
Ostatni wpis: | 7 listopada 2016 |
kobieta, 37 lat, Kluczbork
167 cm, 90.20 kg więcej o mnie
Postępy w odchudzaniu
Zapiekanka kalafiorowo brokułowa (znalezione w
sieci)
Składniki:
Wykonanie:
Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy.
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Wkładamy do garnka, zalewamy do połowy wodą i gotujemy około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem (również na półtwardo), a następnie odcedzamy.
Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z jajkami oraz solą i pieprzem (przyprawiamy dość pikantnie). Warzywa delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy masą serowo-jajeczną i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 2000C, aż ser się zrumieni.
Pieczarkowe quesadillas (znalezione w sieci)
Składniki (ilość dowolna):
Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulki drobno pokroić. Na odrobinie oleju przesmażyć pieczarki doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wrzucić pokrojone cebulki. jeszcze chwile smażyć razem, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Teflonową patelnię rozgrzać. Położyć na niej tortille, posypać żółtym serem, pieczarkami i ponownie żółtym serem. Na wierzch nałożyć drugą tortille. Smażyć chwile z jednej strony, następnie, gdy ser zacznie się rozpuszczać, przełożyć placek na druga stronę. Smażyć do zarumienienia się. Podawać cieple.