Znajomi (25)
Ulubione
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 21659 |
Komentarzy: | 285 |
Założony: | 8 stycznia 2012 |
Ostatni wpis: | 11 czerwca 2015 |
kobieta, 38 lat, Szczecin
171 cm, 66.10 kg więcej o mnie
Postępy w odchudzaniu
Masa ciała
Jest! Jest! Magiczna 6 z przodu :-)!!!
Koniec tygodnia 1 diety
"ubogoenergetyczno-bogatoresztkowej" :-)!
15.01.2012 (niedziela)
ETAP II
Tydzień 1
Dzień 5
07:45 - I śniadanie:
- 1 szklanka mleka 0,5 %
- 4 łyżki płatków pełnoziarnistych
- 1 łyżka pokrojonych suszonych śliwek
- kawa zbożowa Inka z mlekiem 0,5 %
10:30 - II śniadanie:
Sałatka owocowa:
- 1/2 banana
- 1 mandarynka
- 8 rodzynek
- plaster ananasa
- 1/5 jabłka
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
12:20 - obiad:
I danie:
- zupa cebulowa (1 miseczka)
- 1 łyżka startego żółtego sera
- grzanki z 1 kromki chleba
II danie:
- sztuka mięsa w sosie pomidorowym*
- 3 łyżki ryżu
- 1 miseczka surówki z buraczków
16:00 - podwieczorek:
- deser truskawkowo-biszkoptowy** (ja dziś zamiast truskawek użyłam 1/2 kiwi)
18:30 - kolacja:
- sałatka hawajska
- herbata zielona
xxx
Woda: 12 x 200 ml (ok. 2,4 l)
xxx
* Przepis na sztukę mięsa w sosie pomidorowym (2 porcje):
SKŁADNIKI:
- chude mięso (np. pierś z kurczaka, ok. 400 g),
- 1 średnia cebula,
- koncentrat pomidorowy (2 łyżki),
- pomidory z puszki (1 puszka) lub 2 świeże pomidory bez skórki,
- 1 łyżka oleju (np. rzepakowego),
- sól, pieprz, papryka w proszku do smaku,
- zioła prowansalskie lub oregano.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- przygotować cienkie kotleciki z mięsa (przekroić, robić w folii), przyprawić do smaku papryką, solą i pieprzem, zarumienić na 1 łyżce oleju,
- mięso podlać wodą i poddusić razem z cebulą,
- pomidory wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić sos ziołami prowansalskimi lub oregano,
- miękkie mięso zalać sosem pomidorowym,
- 1/2 przygotowanej porcji odłożyć w lodówce do następnego obiadu.
... Bon Appétit :-)
xxx
** Przepis na deser truskawkowo-biszkoptowy (1 porcja):
SKŁADNIKI:
- 1 serek Danone biszkoptowy,
-7 mrożonych truskawek,
- 1 biszkopt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- na dno szklanki / miseczki nakładamy 2 łyżki serka, na wierzch dodajemy mrożone truskawki,
- całość zalewamy resztą serka,
- odstawiamy w cieplejsze miejsce, aby truskawki odmarzły i puściły sok,
- deser podajemy udekorowany biszkoptem.
... Bon Appétit :-)