Pamiętnik odchudzania użytkownika:
MonaLisa22

kobieta, 34 lat, Radom

172 cm, 89.20 kg więcej o mnie

Postanowienie wakacyjne: Poprawić kondycję

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki: (na dwie aluminiowe foremki 0,5kg)

  • 800g mięsa mielonego (użyłam mieszanki cielęco-wołowej)
  • 2 cebule
  • 4-5 łyżek otrąb pszennych
  • 6-7 jajek
  • przyprawy (czosnek granulowany, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, majeranek)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego


4 jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na teflonie (podlewając wodą). Ostudzić. Do mięsa dodać (surowe) 2 jajka, otręby, przyprawy i cebulę. Jeśli masa będzie za mało klejąca dodać ostatnie jajko. Dodać przecier i dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć do aluminiowej foremki, do jej 1/3 wysokości. Położyć 2 ugotowane i obrane jajka i lekko przycisnąć. Wyłożyć pozostałą masę. To samo zrobić z drugą foremką.

Wsadzić do nagrzanego do 170*C pieca i piec ok 1h.


Ostudzić i wsadzić do lodówki. Zimnego klopsa kroić w plasterki.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 2 duże filety z ulubionej ryby
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki maizeny
  • 10 łyżek otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i ulubione przyprawy do ryb


Filety z ryby rozmrozić i natrzeć ulubionymi przyprawami. Otręby zmielić, dodać maizenę, proszek do pieczenia, mleko i jajka. Ma powstać gęsta masa. Rybę obtoczyć masą i smażyć na rumiano. Ostudzić.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Wsadzić do garnka, zalać wodą do wysokości 1/3-1/2 warzyw. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować do miękkości warzyw.

Na dno szklanego pojemnika położyć cienką warstwę warzyw, następnie rybę i znowu warzywa, tak aby ostatnią warstwą były warzywa. Delikatnie zalać pozostałym wywarem. Wsadzić do lodówki, najlepiej na noc.


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Prosty sernik 
Najlepsze jest to, że można go zjeść w większości w 1 dzień :)


Składniki:

  • 0,5 kg białego sera wielokrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 12-15 łyżeczek słodziku w proszku, do pieczenia w proszku (wg smaku)
  • 1,5 łyżki maizeny
  • zapach śmietankowy

Wszystkie składniki ze sobą zmiksować i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja wlałam do dużej foremki, dlatego wyszedł mi taki płaski :(). Wadzić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec ok 1h. Ciasto należy do tych,które rośnie podczas pieczenia, ale po wyjęciu z piekarnika-opada.

Ostudzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Czekoladowe ciastka
Z całości wychodzi ok.15 ciastek i mają nam starczyć na 5 dni.


Składniki:

  • 15 łyżek otrąb (mieszanki owsianych i pszennych)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok.15 łyżeczek słodziku w proszku, do pieczenia (lub więcej-wg smaku)
  • 2 łyżki maizeny
  • 3 łyżki kakao
  • 9-10 łyżek płynnego (!) jogurtu naturalnego
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy


Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Powstanie gęsta klejąca masa. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach-ciastka trochę urosną. Piec w 160*C ok.20-25 min-najlepiej sprawdzać stan ciastek drewnianym patyczkiem. Ciastka wyjdą miękkie. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 20-25 dużych kapeluszy suszonych grzybów lub mrożone (wcześniej obgotowane)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka kremowego serka (np. Figura)
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka maizeny


Jeśli używacie suszonych grzybów-namoczyć je minimum 1h. Następnie odcisnąć grzybki i delikatnie podgotować. Jeśli używacie mrożonych (tak jak ja)-rozmrozić.

Do gotującej się wody (ok 2,5 litra) dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dodać przyprawy i ugotować wywar warzywny. Następnie dodać podgotowane grzyby lub rozmrożone. Gotować na wolnym ogniu 20-30min. Zupę odcedzić na sitku, oddzielając wywar od reszty składników. Wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, cebulę oraz odłożyć kilka grzybów. Resztę potraktować blenderem i zalać wywarem grzybowym. Dołożyć grzybki i zagotować.

W szklance wymieszać dokładnie serek, skrobię/mąkę z wodą. Następnie powoli dolewać gorącą zupę do serka i dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Dzięki temu serek nie zważy się w zupie.

Zagotować.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Oczywiście nadają się nie tylko na święta.


Składniki (na ok. 9 kotletów):

  • 3 filety rybne (użyłam tilapi)
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 4-5 łyżek otrąb
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do ryb


Rybę zmielić. Dodać jajka, otręby i bardzo drobno posiekaną cebulę. Wyrobić masę i doprawić do smaku. Formować płaskie kotlety i smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Piernik
Niestety piernik ten musi nam starczyć na 6 dni.


Składniki:

  • 18 łyżek mieszanki otrąb (pszenno-owsianej)*
  • 6 żółtek
  • 4 białka
  • 6 łyżek kremowego serka (np.Figura)
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (najlepiej domowej roboty wg tego przepisu)
  • 2 łyżeczki sody
  • słodzik w proszku, do pieczenia (ja dodałam 4 łyżki-ale dodajcie wg własnego smaku :))


W serku o temperaturze pokojowej, rozpuścić sodę - serek zwiększy swoją objętość.

Białka ubić na sztywno, dodać słodzik i ubijając dodawać żółtka.

Kakao, przyprawy, mleko w proszku wymieszać z otrębami. Ubite jaja wlać do otrąb i delikatnie wymieszać. Dodać serek z sodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na min 1h w chłodne miejsce.

Piekarnik nagrzać do 180*C i piec ok 30-35 min (do suchego patyczka).

Polać polewą czekoladową lub lukrem. (polewa: 3 łyżki kakao, 2-3 łyżeczki słodzika, 3-4 łyżki mleka-wszystko dokładnie wymieszać i polać piernik)


Smacznego!


Domowa przyprawa do piernika

Za wcześnie?

Zdecydowanie nie!

Już za 2 - 3 tygodnie powinniście wyrabiać ciasto na piernik staropolski. Nie zapomnijcie!

Jeszcze dziś  wieczorem na blogu przepis na najlepszą, bo domową przyprawę do piernika :-)

Warto ją mieć już teraz przygotowaną w swojej spiżarni.

Bo zima tuż tuż..

Składniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g goździków, całych
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu*
  • 5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (niekoniecznie, nie wszystkim smakuje)

Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia kawy (najlepiej), zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość pieprzna (można zmniejszyć ilość pieprzu).

Na 1 kg mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek przyprawy, w zależności od upodobań.

* polecam dodać mniej, przyprawa jest dość ostra

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki indyczo-wołowej)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki dowolnych otrąb
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, liść laurowy
  • kapusta włoska


Kapustę sparzyć, tak aby liście były elastyczne. Zahartować zimną wodą.Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa, jajek, otrąb i przypraw. Dokładnie wymieszać. Na każdy liść nałożyć mięso i zawijać wg instrukcji na zdjęciach.


Pozostałymi liśćmi wyłożyć dno i boki garnka, zalać wodą, wrzucić liść laurowy, pieprz w ziarnach. Wstawić na mały ogień. Gołąbki smażyć, z każdej strony, na dobrze rozgrzanym teflonie, podlewając delikatnie wodą. Uważać, żeby gołąbków nie przypalić, bo będą gorzkie. Układać warstwami w garnku. Po ostatnim gołąbku wlać wodę na patelnię i zeskrobać delikatnie pozostałości z patelni (w nich tkwi esencja smaku sosu :)). Wlać do garnka. Gotować na małym ogniu, do miękkości gołąbków. Sos doprawić do smaku.


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Trufle
Trufle mają nam starczyć na 2 dni.



Składniki:
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • słodzik (do smaku)
  • ulubiony aromat

Mleko wymieszać z kakao i aromatem. Podgrzać ale nie zagotować. Dodać otręby i słodzik i gotować cały czas mieszając, aż otręby napęcznieją i zrobi się miękka i elastyczna masa. Zdjąć z ognia.
Formować trufelki. Wsadzić do lodówki najlepiej na noc.


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 5 filetów piersi z kurczaka
  • 2-2,5 łyżki kremowego serka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • otręby pszenne-mielone

* sos:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 0,5 łyżki musztardy dijon
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku

* marynata:

  • 1 mały jogurt
  • 1 łyżeczka musztardy dijon


Z podanych składników zrobić sos, odstawić do lodówki.

Jogurt połączyć z musztardą.

Piersi rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, razem z pietruszką dodać do serka i dokładnie wymieszać. Każdą pierś posmarować serkiem i ściśle zwinąć.

Każdą roladkę najpierw namoczyć w jogurtowej marynacie, następnie obtoczyć w otrębach. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i delikatnie obsypać słodką papryką.

Piec w 200*C ok 30 min (do czasu, aż roladki upieką się w środku).

Smacznego!