Robiliście kiedyś majonez domowy? Majonez jem bardzo rzadko, ale lubię :) w mojej diecie unikam cukru jak ognia, ale tłuszczu się nie boję :) tłuszcz powoduje, że długo nie jestem głodna dlatego od czasu do czasu pozwalam sobie również na majonez. W ogóle jestem zdania, że to cukier jest winowajcą otyłości i śmiało jem tłuste twarogi i raczej nie kupuję żywności light bo jest niesmaczna :D Wracając do majonezu, nie kupuję w sklepie bo po 1. swojski jest zdecydowanie lepszy, po 2. Gdybym kupiła słoik w sklepie musiałabym go jeść i jeść, żeby się nie zmarnował a swojskiego robię niewiele :) Najfajniejsze jest to, że domowy majonez robi się kilka minut :)
Przepis na majonez
Jajko należy sparzyć wrzątkiem, wlać do wysokiego naczynia, dodać szklankę oleju, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę cukru, łyżeczkę octu lub soku z cytryny, szczyptę soli. Blender umieścić na dnie naczynia, bardzo, bardzo powoli przesuwać blender do góry tak aby powoli pobierał olej, majonez jest gotowy :) jest jednolity, kremowy i po prostu pyszny :)
Dziś towarzyszył mi w sałatce: kapusta pekińska, jajko, pomidor, szczypiorek i majonez, do tego kromka pysznego żytniego chlebka, mniammmm :) Dla tych co boją się tłuszczu mimo wszystko polecam pół na pół z jogurtem naturalnym lub samym jogurtem :)
Dobrego, odchudzającego dnia kochani :)