Ostatnio dodane zdjęcia
Znajomi (48)
Ulubione
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 253087 |
Komentarzy: | 1710 |
Założony: | 13 października 2007 |
Ostatni wpis: | 21 marca 2021 |
kobieta, 64 lat, Szczecin
164 cm, 62.00 kg więcej o mnie
Postępy w odchudzaniu
Wesołych Świąt! Bez zmartwień, z barszczem, z grzybami, z karpiem, z gościem, co niesie szczęście!
Czeka nań przecież miejsce. Wesołych Świąt! A w Święta ,niech się snuje kolęda i gałązki świerkowe Niech Wam pachną na zdrowie.
Wesołych Świąt!
A z Gwiazdką! –
Pod świeczek łuną jasną
Życzcie sobie - najwięcej: Zwykłego, ludzkiego szczęścia.
5 Sposobów aby nie przytyć podczas Świąt
Święta Bożego narodzenia wcale nie musza zaszkodzić naszej sylwetce.
Aby nie przytyć wystarczy 5 prostych zasad.
1/Dieta przed pierwszą gwiazdka. Kilka dni przed świętami staraj się jeść mniej w ten sposób przyzwyczaimy nasz żołądek do małych porcjii. To własnie pomoże nam się powstrzymać przed zjedzeniem dokładki podczas światecznego obiadu.
2/Oszukaj żołądek. Należy wypić pół godziny przed posiłkiem szklankę wody/najlepiej nie gazowanej/ z dodatkiem cytryny. W ten sposób wypełnimy zołądek i dzięki temu zjemy mniej. Dodatkowo przyspieszymy przemianę materii .
3/Poskramiacze głodu. Gdy zjemy zamiast jasnego pieczywa, ciemne to sprawi, że szybciej będziemy syci.
4/Szaleństwa-ale lekkie. Unikajmy ciężich dań /np. bigosu/ zjedzmy lepiej salatki, ryby warzywa. Nie dokładajmy dodatkowej porcji ciasta. Między posiłkami popijajmy herbatą np. Pu-Er , cytrynową,zielona. Nie pijmy alkoholu gdya powoduje, że zwiększy się nam apetyt. Jeżeli jednak mamy ochotę sie coś napić to najlepiej czerwone wytrawne wino. Ma mniej kalorii.
5/ Ruch nam pomoże. Zaplanujmy podczas świąt częste spacery. Ruch na świeżym powietrzu pozwoli spalić kalorie.
Żurawina zawiera bardzo szeroki wachlarz związków z grup flawonoidów i antocyjanów, duże ilości flawonoidów i posiadają właściwości antyutleniające, potrafi zwalczać bakterie E. Coli, odpowiedzialne za wiele trapiących ludzi przypadłości.
Flawonoidy występujące w żurawinie są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby wieńcowe poprzez powstrzymywanie tworzenia zakrzepów krwi oraz wywierają korzystny wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych.
Związki te mają własności antyoksydacyjne dzięki czemu zapobiegają utlenianiu cholesterolu, co znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania naczyń krwionośnych.
Żurawina zapobiega zakażeniom dróg moczowych na które szczególnie narażone są osoby niepełnosprawne mające tendencje do zatrzymywania moczu. Bakterie wywołujące zakażenie przyklejają się za pomocą produkowanego przez siebie kleju do wnętrza pęcherza moczowego ,cewki. Żurawina powoduje rozpuszczanie tego kleju i w konsekwencji wypłukanie i usunięcie bakterii wywołujących zapalenie na zewnątrz.
Dzięki jego czynnym składnikom powstają warunki, w których chorobotwórcze bakterie nie są w stanie osiedlić się w ściankach układu moczowego, a ich wydalenie z organizmu jest o wiele łatwiejsze.
Zawarte w żurawinie związki antyoksydacyjne mają bardzo silnie działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów.
Powinna się też stać się ważnym składnikiem diety wszystkich dbających o serce ? jej działanie porównuje się do właściwości czerwonego wina, idealnego w przeciwdziałaniu chorobom układu krążenia.
Naukowcy przekonują, że regularne picie soku z żurawin zmniejsza zapadalność na choroby wieńcowe poprzez zapobieganie powstawaniu zakrzepów krwi i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Ma on zarazem pozytywny wpływ na poziom ?dobrego? cholesterolu, co z kolei zmniejsza ryzyko zawałów serca.
Właściwości żurawiny mają zbawienne działanie dla naszych komórek mózgowych, wpływa na spowolnienie procesu starzenia i obumierania szarych komórek, a tym samym wydatnie obniża ryzyko zapadania na choroby Alzheimera i Parkinsona.
Obecność witaminy P przyniesie z kolei ulgę kobietom w okresie menopauzy, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca czy zaczerwienienia skórne.
Odkryto także, że regularne picie soku żurawinowego działa na zęby jak teflon, tworząc na nich powłokę uniemożliwiającą bakteriom przyleganie do ich powierzchni oraz infekowanie tkanki dziąseł. Pomaga zapobiegać nie tylko próchnicy, lecz także chorobom jamy ustnej, przyzębia i dziąseł.
Pomaga zatrzymać młodość i chroni przed chorobami nowotworowymi dzięki zawartości polifenoli.
Zapobiega chorobie wrzodowej, bo powstrzymuje osadzanie się na błonie śluzowej żołądka bakterii Helicobacter pylorii.
Zawiera witaminy A, B, C i P, pektyny, błonnik, węglowodany, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, jod.
Pomaga w leczeniu przeziębień, schorzeń reumatycznych i problemów żołądkowych.
Przeciwdziała chorobom grzybiczym.
Jest trwała i dostępna w świeżej postaci nawet zimą, kiedy brakuje świeżych warzyw i owoców.
Wyciągi z żurawiny stosuje się również w przemyśle kosmetycznym, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla cery dojrzałej. Sok z jej owoców ma właściwości nawilżające, reguluje pH skóry, działa liftingująco, spowalnia proces starzenia się skóry, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo oraz wzmacnia odporność immunologiczną skóry.
Bóle głowy i ich przyczyny oraz jak zapobiec
Bóle głowy
Ból głowy charakteryzuje się najczęściej ciągłym, obustronnym, dość silnym uczuciem ucisku, zlokalizowanym na szczycie głowy lub w okolicy potyliczno-czołowej, związany jest przede wszystkim ze stresami codziennego życia.
Zawsze zwiastuje brak równowagi ogólnoustrojowej.
Mogą go wywołać zarówno:
-choroby całego ustroju jak np.arterioskleroza, nadciśnienie, przeciążenie metaboliczne ----wątroby, alergie, choroby zakaźne bakteryjne, wirusowe i grzybicze, choroby psychiczne, zaburzenia hormonalne
-jak i schorzenia poszczególnych narządów, w tym zaburzenia pracy układu trawiennego, wątroby, dolegliwości nerek, serca czy płuc.
-może być też spowodowany przez dolegliwości ze strony głowy i szyi: udar cieplny i słoneczny, choroby zatok, zmęczenie oczu, zwyrodnienie kręgów szyjnych
-lub przez spożywanie niektórych alergizujących produktów, np. czekolada czy żółty ser, picie alkoholu, win, wermutów, kac alkoholowy, nadużywanie leków, w tym środków antykoncepcyjnych i innych leków hormonalnych.
Prosta klasyfikacja bólów głowy i naturalne środki zaradcze
bóle naczyniowe
spowodowane rozszerzeniem światła naczyń krwionośnych głow.
Przyczynami tego typu bólu może być spożycie w nadmiarze różnych płynów, łącznie z napojami i sokami owocowymi, alkoholu oraz produktów zimnych, np. lody i bardzo słodkich.
Środkiem zaradczym jest spożycie soli (gomasio- sól sezamowa) lub innego słonego produktu np. oliwki w słonej zalewie.
bóle napięciowe,
przeważnie rozlane i obustronne pochodzą od:
- skurczu mięśni szkieletowych twarzy, czoła i tyłu szyi z powodu napięć lub przeciążenia. Ten skurcz blokuje swobodny przepływ energii biologicznej powodując jednocześnie niedokrwienie tych obszarów głowy,
- przepracowania fizycznego i umysłowego,
- wpływu upału,
- niedostatku płynów i/lub pożywienia,
- spożycia w nadmiarze: słonych potraw i/lub białka zwięrzecego.
-
Środkiem zaradczym są chłodne płyny o smakach: słodkim ale nie dosładzane lub kwaśnym np. sok jabłkowy, morelowy, kompot z różnych owoców.
Częstym błędem jest nadużywanie tabletek przeciwbólowych, które mogą spowodować zatrucia.
Zapobieganie
|
Mechanizm wywołujący ból głowy jest różny u różnych osób. Dlatego należy ustalić, czy ból jest spowodowany czynnikiem, którego można w przyszłości uniknąć.
Oto kilka sposobów zapobiegających bólom głowy:
wystarczająca ilość snu i wypoczynku; unikanie stresu i obciążenia psychicznego; ćwiczenia rozluźniające mięśnie głowy i karku, masaż stopniowe zmniejszanie ilości pitej w nadmiarze kawy. Czasami wystarczy spacer na świeżym powietrzu
|
Osoby cierpiące na bóle głowy powinny prowadzić regularny tryb życia, często wietrzyć mieszkanie, szczególnie przed snem, korzystać ze spacerów i uważać na dietę.
Do pokarmów, które mogą wywoływać bóle głowy zaliczamy: kakao, czekoladę, owoce cytrusowe, bób, kawę oraz herbatę. Zaleca się również jedzenie małych lecz częstych posiłków, unikać długich przerw między nimi, starać się pić regularnie, unikać cukru.
ROŚLINNE ŚRODKI PRZECIWBÓLOWE
Kora wierzby – zawiera kwas salicylowy, wiodącą substancję o działaniu przeciwbólowym, zalecana szczególnie w bólach głowy.
Lepiążnik różowy – działa uspokajająco na ośrodkowy układ nerwowy
Miłorząb japoński – stosowany w zaburzeniach czynności mózgu, z objawami bólu głowy, zawrotu głowy, szumu w uszach, osłabienie pamięci, lęki, zmienności nastrojów.
MIESZANKI ZIOŁOWE ŁAGODZĄCE BÓLE GŁOWY
Mieszanka 1
Kwiat lipy 100 g
Koszyczek rumianku 100 g
Liść melisy 50 g
Ziele jemioły 50 g
Ziele dziurawca 50g
Liść mięty pieprzowej 50g
Ziele nostrzyka 50 g
Mieszanka 2
Liść melisy 50 g
Ziele jemioły 50 g
Owoc głogu 50 g
Szyszki chmielu 20 g
Kwiat lipy 20 g
Koszyczek rumianku 20 g
Przygotowanie: zioła zemleć, wsypać łyżkę stołową na szklankę wrzątku i parzyć pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po jedzeniu, nie słodzić.
UŚMIERZANIE BÓLU GŁOWY ZA POMOCĄ MASAŻU polecam książkę o tym tytule
Soja źródło młodości
Dostarcza pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i składników mineralnych: potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń.
Soja, ze względu na dużą ilość fitoestrogenów, powinna znaleźć się w diecie kobiet po czterdziestce.
Jarzynowa odmiana tej rośliny ma największe walory odżywcze i smakowe, 50 g ziarna sojowego zastępuje półtorej szklanki mleka krowiego albo 150 g wołowiny. Sojowe białko jest porównywalne ze zwierzęcym, a niektórymi zaletami je przewyższa. Nie zawiera bowiem szkodliwych puryn, związków organicznych powodujących odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach i utrudniających przyswajanie wapnia. Zapobiega więc osteoporozie.
Regularne jedzenie soi obniża poziom tzw. złego cholesterolu nawet o 20 proc. Dieta bogata w tę roślinę, zawierającą sporo substancji przeciwutleniających i fitoestrogenów, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory.
Naukowcy uważają też, że zbyt dużo białka zwierzęcego powoduje rozwój nowotworów i chorób układu krążenia. Produkty z soi, serki czy kotlety, zachowują wysoką zawartość białka, ale za to mają mało tłuszczu. Mleko sojowe inaczej smakuje niż krowie, ma mniej wapnia i witaminy D, za to dużo białka i witamin z grupy B.
Jedzona w nadmiarze może zaszkodzić
Choć jest bardzo zdrowa i lekko strawna, można jej jeść do 50 g dziennie. Ziarna soi, podobnie jak innych roślin strączkowych, zawierają tioglikozydy, związki chemiczne upośledzające pracę tarczycy. Długotrwałe spożywanie dużych ilości soi może doprowadzić do powstania wola tarczycy. Należy pamiętać, że gotowanie i przetwarzanie zmniejsza co prawda zawartość tych szkodliwych substancji, ale tylko o 30 proc.
Łagodzi menopauzę, zapobiega nowotworom kobiecym
Regularne jedzenie produktów sojowych nie usunie, ale z pewnością złagodzi najbardziej dokuczliwe objawy przekwitania, takie jak nieprzyjemne uderzenia gorąca, pocenie się czy zbytnią nerwowość. To wynik działania naturalnych hormonów, fitoestrogenów. Wiadomo, że jeden z nich - genisten - działa hamująco na rozrost komórek rakowych. Zdaniem specjalistów wystarczy dziennie zjadać 20-30 g produktów sojowych, by nie tylko poprawić własne samopoczucie, ale też zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, a także na nowotwory piersi, jajników czy szyjki macicy.
Witajcie moje drogie Vitalijki przez ostatnie pare dni troszke sobie poszalalam...w piatek na Andrzejkach,w sobote u tesciowej na urodzinkach....iii na razie na wage nie wchodze....zeby sie nie przewrocic.Trzymajcie za mnie kciuki ok?
Niestety nawet te najmniejsze grzeszki daja sie we znaki.
Pozdrawiam was i zycze wspanialego tygodnia
Zachecam do ogladniecia filmu THE SECRET
temat...pozytywne nastawienie ...niestety znalazlam tylko po angielsku..ale mozna sciagnac polskie napisy z netu i wtedy jest ok. dopiero po ogladnieciu mozna zrozumiec jak sie za to wziasc:-))
http://www.youtube.com/watch?v=_b1GKGWJbE8
Tak jak obiecalam....przygotowalam...wiadomosci o
Pozytywnym mysleniu
Dlaczego w życiu warto być pozytywnym i pełnym entuzjazmu człowiekiem oraz w jaki sposób to, o czym myślimy, wpływa na to, co mamy i czym się otaczamy.
Pozytywne myślenie, to przede wszystkim, opieranie się na mocnych stronach człowieka, a nie podkreślanie jego słabości, umiejętność zauważania w ludziach i ułatwianie im dostrzegania talentów i pozytywnych cech, jakie posiadają.
To zauważanie i rozwijanie swoich pozytywnych stron, zdolności i zainteresowań, a także związana z tym odpowiedzialność za zidentyfikowanie i wydobycie na światło dzienne swoich talentów i uzdolnień w procesie świadomego odkrywania siebie.
Pozytywne myślenie to także dostrzeganie pozytywnych aspektów wydarzeń.
Optymiści mają w życiu dużo prościej nie dostrzegają negatywnych zdarzeń w drodze do swojego celu, nie trafiają więc jako porażki do ich świadomości. Dzięki temu wokół siebie mają dużo więcej przyjaznych im ludzi, co sprawia, że szybciej i sprawniej przeskakują kolejne etapy swoich zadań ? zarówno zawodowych jak i prywatnych. Osoby cieszące się życiem myślą dużo szybciej i efektywnej.
Dzieje się tak dlatego, że gdy masz pozytywne podejście Twój mózg produkuje więcej hormonów, które wpływają na naturalna kreatywność, czujność i uwagę. To sprawia, że jesteśmy bardziej twórczy, szybciej podejmujemy decyzje i rozwiązujemy sprawy.
Dobry humor wpływa na nasze samopoczucie fizyczne. Mniej chorujemy, gdyż dzięki zwiększonej ilości hormonów aktywuje się nasz układ odpornościowy. Podwyższa się także we krwi zawartość leukocytów ? naturalnych komórek obronnych organizmu. Stresujemy się mniej, bo przecież to już nie problem, a nowe wyzwanie. Ludzie pogodni łagodniej reagują na sytuacje nerwowe. To wpływa z kolei na bardziej efektywne ich rozwiązanie.
Jedną z zasadniczych cech człowieka sukcesu jest nawyk pozytywnego oczekiwania, że się uda i koncentrowanie się na tym, co trzeba zrobić, aby się udało, a nie szukanie przyczyn, dla których ma się nie udać.
Umysł nasz, nawet jeśli świadomie nie zdajemy sobie z tego sprawy, ma tendencję do automatycznego dążenia do realizowania obrazów, które "widzi".
Jeśli chcemy osiągnąć wyznaczony cel, musimy pielęgnować w myśli pożądany obraz ("jestem szczupła"), a nie obraz tego, czego nie chcemy ("jestem za gruba"). W tym wypadku pozytywne myślenie sprowadza się do dyscypliny wyobrażania sobie tego, co chcemy osiągnąć i do czego zmierzamy, a nie tego, czego się obawiamy i nie chcemy, aby się wydarzyło.
Pozytywne myślenie związane jest z rozwijaniem odpowiedzialności, która objawia się w patrzeniu w przyszłość, a nie w rozpamiętywaniu błędów przeszłości. Dlatego - zamiast tracić czas na usprawiedliwianie się i tłumaczenie - lepiej zastanowić się: co JA mogę zrobić w tej konkretnej sytuacji, aby było lepiej - i nie szukać wykrętów, albo mieć pretensje.
Pozytywne myślenie jest umiejętnością i może stać się nawykiem.
Pozytywne myślenie to także "zapał do życia", aktywne branie problemów w swoje ręce, realizowanie marzeń, odważne próbowanie nowych rozwiązań, wiara w swoje możliwości, a nie bierne narzekanie na przeciwności losu, zatruwanie siebie i otoczenia poczuciem bezsilności i niemożności.
Optymizmu i radości życia można się nauczyć!
1) Myśl pozytywnie od rana. Skupiaj swoja uwagę na tym, co dobrego wydarzyło się wczoraj i wydarzy się dziś. To bardzo ważne, aby pozytywnie rozpocząć dzień, gdyż wpłynie to na jego jakość aż do wieczora. Dlatego zrelaksuj się na swój ulubiony sposób chociaż na 10 minut i pomyśl o czymś co udało Ci się osiągnąć, o swoich bliskich lub o ostatnich przyjemnych wakacjach.
2) Łącz myśli związane ze swoimi sukcesami z nowymi wyzwaniami i zadaniami, które masz przed sobą. Takie skojarzenia ułatwią Ci ich realizację, gdyż dasz sobie sygnały, że coś doskonale potrafisz, a to jest kolejne potwierdzenie.
3) Otaczaj się ludźmi, którzy wpływają na Ciebie pozytywnie. Jeśli przebywasz wśród osób, które potrafią dobrze radzić sobie w życiu, też zaczniesz patrzeć w taki sposób.
4) Naucz się asertywności. To doskonała cecha, która ułatwi Ci omijanie rzeczy i zdarzeń, na które wcale nie masz ochoty. Uważaj na osoby, które od Ciebie czegoś wymagają. Szanuj swój czas i swoje życie. Rób tylko te rzeczy, które sprawiają i Tobie przyjemność.
5) Każdego dnia znajdź czas tylko dla siebie. Obojętnie czy to będzie 10 minut w ciszy, czy długa relaksująca kąpiel, czy może spacer. Naucz się przebywać z sobą.
6) Dbaj o swoje ciało. Pamiętaj o zasadzie: to, co jesz, tym jesteś. Nie wrzucaj w siebie jak w worek bezwartościowych składników. Myśl o tym, w jaki sposób się odżywiasz. To też wpływa na samopoczucie ? nie bez powodu czujemy się ?lekko? lub ?ciężko?. Poza tym absolutnie ważna jest aktywność fizyczna. Nie bez przyczyny mówi się ?w zdrowym ciele zdrowy duch?. Znajdź czas na taką formę sportu, która odpowiada Ci najbardziej.
7) Marz i planuj. Nawet jeśli te marzenia wydają się bardzo odległe, uwierz, że warto je mieć. Jeśli nie mamy celów, nie mamy do czego dążyć. Jeśli do niczego nie dążymy ? cofamy się. Może warto więc wziąć kartkę i zapisać wszystko to, czego naprawdę pragniesz.. nic Cię to nie kosztuje, a być może zaczną się dziać rzeczy, których się nie spodziewasz, kto wie..
8) Traktuj porażki jako nowa wiedzę. Jedyny moment, kiedy możemy się czegoś nowego nauczyć to wtedy, gdy popełnimy błąd. Zacznij nazywać błędy "lekcjami". Ciesz się z nich i ucz się z nich. Zamiast krytykować siebie wyciągaj odpowiednie wnioski na przyszłość. Dzięki temu kolejny raz zrobisz coś po prostu dobrze.
9) Uświadom sobie jak pozytywne mogą być zmiany. Ludzie mają tendencje do tkwienia w miejscu i w danym układzie, dlatego że go już znają i nawet jeśli niekoniecznie jest im dobrze, to ?jakoś to już jest, a tak to nic nie będzie?. Dlatego boimy się zmienić pracę, miejsce zamieszkania, rozstać się z partnerem, z którym nas już nic nie łączy, a nawet często obawiamy się zmiany sposobu myślenia na jakiś temat! Uwierz, że zmiana jest punktem wyjścia do czegoś nowego co może się wydarzyć. To bardzo proste: jeżeli jesteśmy z czegoś niezadowoleni, to nie zmieni się to, jeśli nie podejmiemy takiej decyzji. Zacznij od czegoś prostego. Zrewiduj swoje poglądy, zmień te negatywne przekonania na temat swój, ludzi, uczuć, życia czy pracy. Zamień je na pozytywy i zaobserwuj jakie będą rezultaty. To działa, ale przetestuj to sam/a.
10) Ucz się ciągle czegoś nowego, bierz świat jako wielkie laboratorium, w którym jest masa rzeczy do odkrycia przez Ciebie. Pytaj, czytaj, doświadczaj. Niczego nie bierz na słowo, wszystko sprawdzaj, interesuj się. Popatrz na małe dzieci: ich sposób pojmowania świata poprzez ciekawość i doświadczanie jest godny naśladowania. Poszukuj nowych metod, gdy coś Ci nie wychodzi, zrób to w inny sposób, nie powtarzaj nieefektywnych rozwiązań. I ciesz się z tego odkrywania. Pamiętaj, że masz to, czym jesteś! Bądź więc pozytywnym i uśmiechniętym człowiekiem. I nie chodzi tu o to, abyś cieszył/a się z wszystkiego, co Ci się w życiu przydarzy, nawet gdy jest to coś niekorzystnego. Po prostu łatwiej przejść przez przeszkody z uśmiechem na twarzy. Dostrzegaj pozytywne strony w wydarzeniach na co dzień.
"Każdy moment w życiu zawiera w sobie jakąś okazję.
Umiejętnością jest ją dostrzec."
Galileusz