Dziś zrobione 12 km.
Pogoda znów do d... Ja nie wiem ale ta wiosna zamierza w tym roku przyjść czy nie?
Przemyślałam sprawę w związku z wczorajszymi wynikami z tych kalkulatorów. Na pewno nie ma opcji, żebym jadła mniej. Lubię jeść, nie lubię być głodna, poza tym ja zmieniam żywienie na zawsze a nie jestem na diecie. Nie zamierzam dlatego teraz bujać się z jakąś dietą 1000 kcal a potem martwić się czy będę umiała z niej dobrze wyjść, żeby jojo nie było. Schudłam w końcu już ponad 20 kg to i kolejne 15 dam radę a to, że leci wolno to w sumie nie tak źle. Nie ukrywajmy byłam wielka i mam bardzo rozciągniętą skórę a im wolniej tracę na wadze tym większe szanse, że nie zostaną mi żadne zwisy i luźne fałdy.
Staram się chodzić jak najczęściej, według aplikacji, której używam spalam średnio koło 400-600 kcal dziennie przy tym chodzeniu.
Koleżanka ma mi pożyczyć maszynę do ćwiczeń 'narty'. Jak będę ją miała to dodatkowe ćwiczenia wpadną.
Kupiłam dziś owoce mineola.
Minneola, Mineola -
Tangelo (Citrus tangelo)
- owoc powstały ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem.
Cechą charakterystyczną Minneoli jest jej kształt, końcówka owocu jest
wydłużona, lekko wybrzuszona, w formie podobna do dzwonu lub gruszki.
Skórka jest gładka i błyszcząca, o kolorze intensywnie pomarańczowym.
Dekoracyjne owoce są bardzo słodkie, soczyste z lekką nutą kwasowości.
Minneola posiada łatwość oddzielenia się skórki od segmentów miąższu,
których może być około 12-14.
Mineola zawiera dużo witamin, szczególnie witaminę C i A, kwas foliowy,
pektyny, spore ilości składników mineralnych (potasu i wapnia), białko,
węglowodany, tłuszcze i cukier. Zawartość witamin podnosi odporność
naszego organizmu, pomaga chronić przed infekcją, przeziębieniem i
grypą. W owocu znajdujemy przeciwutleniacze odpowiedzialne za blokowanie
wolnych rodników, stanowi to ochronię przed wieloma poważnymi chorobami
m.in. przed nowotworem i miażdżycą.
Mineola nadaje się
do jedzenia nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również wzbogaca
każdą potrawę o ciekawe nuty smakowe. Owoce mineoli mogą być
wykorzystywane do sałatek owocowych lub owocowo-warzywnych, do deserów,
sosów, a także do dań głównych. Dekoruje się nimi ciasta, kremy i torty. Owoce doskonałe są na soki, dżemy i konfitury.
Menu:
8.10- 2 kołodzieje z kremowym serkiem, pomidorem, cukinią, rzodkwią
10.55 w pracy- 2 grzanki z domowego chleba z serkiem topionym i jajkiem
17.00- pieczarki z jogurtem
- ryba na parze
- kalafior na parze
- fasolka szparagowa na parze
19.00- 2 grzanki z masłem fistaszkowym
20.00- sałata, pomidorki koktajlowe, jajka, koperek
Płyny:- 4 kawy
- 3 pu-erh
Przekąski:- pistacje, migdały, cukierki czekoladowe (w pracy)
- 1 mineola