Seler naciowy - eliksir młodości i zdrowia
Pochodzi z Eurazji gdzie rośnie dziko wzdłuż wybrzeży morskich. Do Polski trafił w XVII w. za panowania królowej Bony. Przywieźli go ogrodnicy włoscy.
Należy do najstarszych warzyw na świecie. Egipcjanie jeszcze za panowania faraonów używali dziko rosnącego selera naciowego do przyrządzania pokarmów natomiast w starożytnej Grecji selerem i jego liśćmi dekorowano głowy zwycięzców igrzysk olimpijskich. Dzięki właściwościom leczniczym, które posiada już dawno wykorzystywany był w medycynie ludowej.
Wraz z postępem badań seler naciowy uzyskał miano warzywa wyjątkowo bogatego w witaminy i związki mineralne, które wspomagają obniżenie ciśnienia krwi oraz mogą redukować ryzyko występowania niektórych nowotworów. Witaminy zawarte w selerze działają również oczyszczająco na krew i spowalniają procesy starzenia się tkanek i skóry.
Ponad to seler naciowy zawiera błonnik nierozpuszczalny dzięki któremu może stanowić bardzo niskokaloryczną przekąskę dla osób odchudzających się. Błonnik ten wchłania wodę i tym samym zwiększa objętość trawionego pokarmu. Sok z selera i jabłka to tz. eliksir młodości bez którego (podobno) żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka wypita na czczo oczyszcza nasz organizm, nawilża skórę, wzmacnia włosy, likwiduje obrzęki i powoduje, że nasza cera ma idealny aksamitny wygląd .
Witaminy, które zawiera seler naciowy:
A (wspomaga leczenie chorób oczu, wzmacnia odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje-szczególnie dróg oddechowych, stosowana jest w leczeniu trądziku, owrzodzeń i redukcji zmarszczek, bierze udział w tworzeniu się nabłonka, skóry, włosów, zębów i dziąseł),
B (wspomaga system nerwowy i umysłowy),
B?(z innymi substancjami bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek a także dodatnio wpływa na kondycję skóry, paznokci i włosów) i
C Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. ( zapobiega infekcjom, przeciwdziała czynnikom rakotwórczym, wpływa na obniżenie cholesterolu oraz zapobiega skrzepom w naczyniach krwionośnych). Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe.
PP (reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów).
Składniki mineralne występujące w selerze naciowym to:
wapń (reguluje pracę układu nerwowego, serca i ciśnienie tętnicze, pomaga leczyć alergię, poprawia krzepliwość krwi)
potas ( pomaga zaopatrywać mózg w tlen , wspomaga przemianę materii i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi),
magnez ( zapobiega chorobom serca oraz wspomaga nasz układ nerwowy, zapobiegając stanom depresji),
mangan (ma korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowej struktury kości ? zapobiega osteoporozie, ważny dla prawidłowego wchłaniania składników odżywczych , współtworzy główny hormon tarczycy-tyroksynę),
żelazo ( składnik mineralny niezbędny do wytwarzania hemoglobiny, zapobiega niedokrwistości i leczy ją a ponad to nadaje skórze zdrowy wygląd),
miedź ( ułatwia wprowadzanie żelaza do hemoglobiny),
cynk (pomaga w leczeniu prostaty, zapobiega powstawaniu białych plam na paznokciach, pomaga w leczeniu bezpłodności),
fosfor ( jest niezbędny do funkcjonowania każdej komórki w organizmie, ważny budulec kości i zębów)
Dziś wpadły na kawę dwie kumpele więc żeby ugościć je czymś słodkim przygotowałam ptysie. Przygotowałam ciasto na hiszpańskie pączki z ciasta parzonego (te co robiłam ostatnio) tylko tym razem na blaszkę wykładałam je nie w kształcie oponek a okrągłe jak bułki. Gdy przestygły przekrawałam je na pół i wypełniałam śmietankowym budyniem i posypałam cukrem pudrem.
Menu:
9.35- 2 kołodzieje z kremowym serkiem i pomidorem
12.35- jagody
- truskawki
- grejpfrut
- orzechy
15.25- 1 domowy ptyś
18.10- makaron z brokułami (przepis dziś dodam)
21.05- sałatka
- 2 jajka z koperkiem
Przekąski:- seler naciowy
Płyny:- 2 kawy
- 1 kawa 'z prądem'
- 3 pu-erh