Ostatnio dodane zdjęcia
Znajomi (125)
Ulubione
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 177894 |
Komentarzy: | 5020 |
Założony: | 12 czerwca 2011 |
Ostatni wpis: | 5 października 2015 |
Postępy w odchudzaniu
Koncentrat minerałów
Bogaty w potas (600 mg na 100g), szczególnie polecany sportowcom. Dzięki wysokiej zawartości magnezu (45 mg na 100g) zalecany przy stresie i zmęczeniu. Nie można pominąć również zawartości wapna (40 mg na 100g- dla porównania ryż dostarcza 9 mg na 100g), żelaza (1,3 mg na 100g), ponadto fosfor (85 mg na 100g), miedz (0,25 mg na 100g), sód (7 mg na 100g) jak i licznych mikroelementów.
Koktajl witamin
100g dostarcza tyle samo witaminy co 100g cytryny. Ponadto witaminy : B1, B2, E.
Błonnik oraz białko
Dzięki swojemu bogactwu w błonnik (5 do 7g na 100g) i gęstej konsystencji, kasztan bardzo skutecznie zaspokaja apetyt.
Zawiera również proteiny (2,6 do 3g na 100g) , które w połączeniu z produktami mlecznymi lub mięsem zapewniają organizmowi doskonałą równowagę odżywczą.
Lipidy - tłuszcze
2,0 % na 100g, dla porównania orzechy zawierają 58%
2/3 lipidów to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia.
Cukry
40% na 100g (w świeżych kasztanach), dla porównania ryż ma 76%, fasolka zielona 50%
Są to cukry złożone o tzw. wolniejszym wchłanianiu - zaleta dla uprawiających sport oraz uczących się.
Gluten
Jak się je pory?
Do jedzenia nadają się całe pory, poza piętką i górnymi odcinkami liści. Jego dwubarwność wiąże się z zawartością olejków eterycznych i intensywnością smaku. Najbardziej delikatna w smaku jest jego biała część, natomiast zielona jest ostrzejsza. Zielone części pora często traktuje się jako bezwartościowe i niesmaczne ? niesłusznie, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych.
Por ? kopalnia zdrowia
- C (wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne)
- A (odpowiada za prawidłowy wzrost dzieci, widzenie o zmroku i zdrową skórę),
- E (ważna w leczeniu męskiej niepłodności, zaburzeń pracy mięśni i chorób serca),
- B1 (poprawia pamięć, koncentrację i krążenie krwi),
- B2 (zapewnia dobry wzrok i rozwój układu nerwowego),
- PP (bierze udział w wytwarzaniu erytrocytów, hamuje toksyczne działanie leków)
Kto nie powinien sięgać po pora?
Por ma właściwości wzdymające, dlatego jest przeciwwskazany dla osób, stosujących dietę lekkostrawną, cierpiących na choroby wątroby, miewających bóle jelitowe i wzdęcia. Dzieciom poniżej 3 roku życia lepiej nie podawać tego aromatycznego warzywa jako dania głównego.