Moj poprzedni wpis odnosił się do rodzajów diet proponowanych przez Vitalię.
Nowa Smacznie Dopasowana czy IGpro? A może inna?
Dobrze , że mamy wybór. Ale jest jeszcze jeden problem , który dotyka Polaków w różnym wieku : CUKRZYCA .
Młodzi najcześciej zapadają na tę typu 1, zaś osoby starsze dotyka cukrzyca typu 2. Często ludzie nie zdają sobie z tego sprawy do czasu , aż badanie krwi przypadkowo ją wykryje . Tak było u mnie.
Nie trzeba panikować , tylko postarać się zwalczyć problem. Kiedyś miałam cukrzycę typu 2 , ale teraz jej nie mam . No , może nie całkiem się pozbyłam , ale jestem zadowolona , bo mam cukier niski , a czasem lekko powyżej normy.
Pomogła mi w tym wiedza samouka na temat Indeksu Żywieniowego i Indeksu Glikemicznego.
Jesli będziemy się trzymać norm - cukrzyca bedzie nas omijać szerokim łukiem. Mozna to zrobić.
Ale nie dotyczy to cukrzycy insulinowej , czyli typu1 . Ona bedzie , lecz diety trzeba przestrzegać .
W internecie znajdują się tabele pokazujące IG produktów . Wystarczy zajrzeć i dowiedzieć się , co mogę jeść , a co mi szkodzi. Pózniej będziemy znali to na pamięć,
Właśnie dieta IGpro jest dla takich osob.
Produkty podzielone sa na 3 grupy , o Indeksie Glikemicznym :
- NISKIM IG - MAJĄ 0-55 punktow , są one ZALECANE, poniewaz nie powodują podwyższenia poziomu cukru we krwi ( oznaczane sa kolorem zielonym)
- ŚREDNI IG- MAJĄ 55-69 punktów , są DOZWOLONE , mogą podwyższyć poziom cukru ( są oznaczone kolorem pomarańczowym )
- WYSOKI IG MAJĄ 70 i wiecej punktow , są ZABRONIONE, bo znacznie podnoszą poziom cukru ( kolor czerwony).
Osoby , ktore jadają produkty o wysokim IG nigdy nie schudną i bedą dalej tyły, co w rezultacie doprowadzi do chorób .
Polecam stronę www.indeks.glikemiczny.pl
Teraz INDEKS ŻYWIENIOWY
Produkty spożywcze , ktore konsumuje człowiek , zostały ujęte w trzech tabelach:
- ZALECANE od IŻ = 0% do IŻ =13%
Te produkty zawierają mało tłuszczu , "niskie " węglowodany , ktore minimalnie podnoszą poziom cukru we krwi po spożyciu , zawierają mninimalną ilośc toksyn i wolnych rodników, co ma prawidłowy wpływ na naszą wątrobę;
- DOZWOLONE od IŻ=13% do IŻ=20%
Te produkty zawierają więcej tłuszczu , niż zalecane , ich węglowodany nieco wyżej podnoszą poziom cukru we krwi po spożyciu , dlatego należy spożywać ich mniej;
- ZAKAZANE od Iż=20% do 100% i wiecej
Są to produkty zawierające zbyt dużo tłuszczu , ze "złymi , wysokimi " węglowodanami, o dużej zawartości toksyn i wolnych rodników .
WOLNE RODNIKI powstają w organizmie podczas przemian metabolicznych , a ich niekorzystne działanie przyczynia sie do powstania chorób nowotworowych i starzenia sie organizmu.
Co jest źrodłem wolnych rodników? - dieta z duża ilością tłuszczów , słodyczy i konserwantów , alkohol, nikotyna , zanieczyszczone srodowisko.
Tłuszcze i słodycze powinny byc bezwzględnie wykluczone z diety .
Spożywając te produkty człowiek nigdy nie osiągnie zdrowej i szczupłej sylwetki , a chorzy na cukrzycę jeszcze tę chorobę pogłębią.
Hipokrates mówił : "Niech żywność będzie waszym lekarstwem , a lekarstwo żywnością".
Dlatego , aby "całe życie cieszyć się zdrowiem , dobrym samopoczuciem i doskonałą sprawnością intelektualną , powinnismy zrezygnować z produktów , ktore zatruwają nasz organizm i powodują powstawanie dolegliwości , chorób i otyłości".
Zabójcze dla organizmu człowieka są TOKSYNY. Znajdują sie
w wodzie ( metale ciężkie),
w powietrzu ( kadm , ołów , spaliny , dym papierosowy )
w żywności ( konserwanty , polepszacze, zagęszczacze , sztuczne barwniki ).
Szkodliwe jest także przyjmowanie zbyt dużej ilości leków , nawet witamin w tabletkach .
( w moim wpisie na temat ASPARTAMU).
Zbyt wiele toksyn w organizmie powoduje zatrucia , a objawia się to osłabieniem, spadkiem odporności , przemęczeniem.
Mozna by tak pisać bez końca , bo to są ważne sprawy życiowe człowieka , któremu mogą pomoc wydłużyć zycie o wiele lat.
Ja juz dawno zmieniłam podejście do żywienia .
Dlatego wszystkim polecam "PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku ", który jest , chyba mogę tak nazwać , katechizmem żywienia człowieka współczesnego.
Tam wszystko jest napisane .
www.instytutirl.com.pl