Choroba mnie bierze
Mam czerwony nos, smarkam co minuta. Siedzę już w piżamce i szlafroku i popijam ciepłą herbatkę.
Po pracy skoczyłam po lekarstwa, kupiłam też zapas chusteczek.
Wpadłam tez jak zawsze do charitka i kupiłam sukienkę. Co prawda wbijam się w nią ale jak by nie było publicznie nosić jej jeszcze nie mogę hehe
Na wiosnę/lato będzie cacy. Sukienka jest bodycon czyli tzw. śledź w fioletowym kolorze. Jako, że nie umiem zrobić jej porządnej fotki znalazłam na necie podobną. Moja ma taki sam kolor tylko jest trochę inna na górze tzn. nie jest na naramkach tylko ma jakby malutkie rękawki (taki skos) i ma dekolt w V.
Znalazłam zastępstwo dla słodzika- SYROP KLONOWY. Babka, u której pracuję w piątki miała go i dodałam do kawy. Jest słodziutki i pyszny. Będzie dobrym zamiennikiem chemii, którą w tej chwili ładuję do kawy. Niestety z tego co widziałam syropy są drogie (sprawdzałam w necie ceny) i nie wiem jeszcze czy wszędzie go można kupić.
Cukier występuje w wielu potrawach i napojach, jakie na co dzień spożywamy. Jak powszechnie wiadomo, biały cukier nie wpływa korzystnie na zdrowie, dlatego też warto zastąpić go czymś zdrowszym. Niewiele osób wie, że zamiast wykorzystywania do słodzenia cukru, czy słodzików, można śmiało stosować syrop klonowy.
Czym jest syrop klonowy?
Bywa on określany mianem naturalnego cukru. Jak wskazuje nazwa syrop klonowy uzyskiwany jest z pnia klonu. Dzięki odparowaniu wody uzyskiwana jest gęsta konsystencja bogata w sole mineralne ważne w prawidłowej pracy erca i układu nerwowego, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Warto podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Ma lekko gęstą konsystencję, słodki smak, bursztynową barwę i charakterystyczny zapach. Syrop klonowy produkowany jest w Kanadzie i niektórych regionach USA.
Istnieje również przekonanie, że syrop klonowy jest afrodyzjakiem, takim samym jak lubczyk, czy szampan, bowiem zwiększa on wrażliwość na bodźce zewnętrzne i pobudza zmysły. Badania medyczne dowiodły, że substancje zawarte w syropie klonowym wpływają na ośrodki seksualne.
Zastosowanie syropu klonowego
Na ogół, syrop klonowy jest używany jako zamiennik cukru, słodzików i miodu. Można go używać w roli polewy do naleśników i gofrów, jest dodatkiem do owoców, francuskich tostów na słodko, różnorodnych ciast, lodów, deserów, jogurtów, płatków śniadaniowych, a także sałatek i sosów. Znakomicie komponuje się z warzywami, smażonymi lub pieczonymi mięsami i rybami. Można go dodawać do mleka, kawy i herbaty, jak również jako dodatek do drinków.
Menu:
7.35
- 2 kawałki kołodzieja z serami (greckim i tureckim)
10.40 w pracy
- surówka (mieszanka sałat, burak, kiełki, pomidor)
12.50 w pracy
- jabłko
- kiwi
- 5 mandarynek
16.35
- filet łososia z piekarnika
- frytki z selera
- marynowana cukinia
- kiszone marchewki
19.40
- kołodziej z szynką i serem
- 2 rodzaje serów
- makrela
Płyny:
- 2 kawy rozpuszczalne z mlekiem i słodzikiem
- kawa rozpuszczalna z mlekiem i syropem klonowym
- 4 pu-erh
Przekąski:
- lody (wzięło mnie przed obiadem)