Przepis na tą pychotę wymyśliłam dzisiaj po południu.
Bierzemy jabłko i kroimy je na pół. Ale w poprzek, a nie pionowo jak na ćwiartki. Wydrążamy pestki, ale nie robimy dziur na wylot, mają wyjść takie miseczki.
Do dziurki w jabłku dajemy łyżeczkę konfitur z czerwonej porzeczki ( nisko słodzony, bo robiony przez sąsiadkę, która go nie uznaje
) Na konfiturę dajemy kropelkę olejku waniliowego a do jabłka wbijamy jeden goździk. Wkładamy do pieca na 180 stopni. Jak jabłko będzie na wpół upieczone posypujemy łyżeczką cukru i zapiekamy, żeby wyszła skorupka. No i tyle
Najlepsze jest to, że taki deser ma zaledwie ok. 100kcal (ok. 50 kcal jabłko i 40 kcal łyżeczka cukru).
No i doskonale oczyszcza organizm ( wiecie o co mi chodzi
).
Smacznego
A jutro znowu szara rzeczywistość i zero pyszności.
Mniej więcej tak, tylko, że przekrojone na pół