Pamiętnik odchudzania użytkownika:
MonaLisa22

kobieta, 34 lat, Radom

172 cm, 89.20 kg więcej o mnie

Postanowienie wakacyjne: Poprawić kondycję

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

19 września 2012 , Skomentuj

Kurczak z papryką i pomidorami
U mnie były dwa udka i pierś z kurczaka. Niewiele przy tej potrawie pracy, więc warto.


Składniki:

  • 2 udka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2-3 małe pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka i ostra
  • estragon
  • sól, pieprz

Z udek ściągnąć skóre. Udka i piersi oczyścić z tłuszczu. Dokładnie natrzeć ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, duuużo czosnku granulowanego, słodka i ostra papryka). Mięso ułożyć na brytfance i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 20-25minut. Następnie dołożyć pokrojoną w ósemki cebulę, obrany czosnek, pokrojoną w paski paprykę i ćwiartki pomodorów. Delikatnie obsypać solą i estragonem (uważać na estragon, ja sypnęłam dużą szczyptę:)). Wsadzić do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut, uważając, aby mięso i warzywa się nie przypaliły.

Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Można dodać kilka posiekanych listków świeżej mięty.


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • pierś z kurczaka ugotowana/upieczona obsypana ulubionymi przyprawami
  • pół dużego ogórka zielonego
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • 70g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • pół cytryny

Pierś pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić w półksiężyce i obsypać solą, pieprzem i zalać sokiem cytrynowym. Odstawić na 10-15min w chłodne miejsce, aby ogórek puścił sok.

Jogurt połączyć z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Z ogórków odlać sok, dodać pierś i zalać czosnkowym jogurtem. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu.

Przed podaniem posypać obficie szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki (na 6 porcji):

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • 1 listek laurowy
  • ziele angielskie, pieprz w ziarnach
  • sól, pieprz
  • gęsty jogurt naturalny


Mięso wyrobić z jajkiem i solą i pieprzem. Formować małe pulpeciki i delikatnie podsmażyć na patelni. Do garnka wlać 2l wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i zagotować. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i por. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć por, dodać pomidory, paprykę słodką i ostrą i zagotować. Zupę potraktować blenderem i doprawić do smaku.

Na talerzu wyłożyć 5 pulpetów i zalać je gęstym kremem. Dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego i podawać.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 9 łyżek otrąb
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki maizeny -- mąka kukurydziana
  • 8 łyżek słodziku w proszku do pieczenia(wg uznania)
  • 12 czubatych łyżek sera wielokrotnie mielonego (trochę więcej niż 0,5kg)
  • 2 limonki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstego jogurtu


Do miski wsypać otręby, kakao, 4 łyżki słodziku, proszek do pieczenia, dodać jogurt i wbić 2 jajka. Dokładnie wymieszać na puszystą masę. Wylać do formy (ja użyłam formy od tarty, bo nie miałam tak dużej tortownicy). Wsadzić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180*C.

W międzyczasie zmiksować ze sobą ser, jajko, słodzik, maizenę, sok i skórkę z limonek (jeśli boicie się, że sernik wyjdzie za bardzo kwaśny, wciśnijcie sok z 1 limonki:)). Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Wsadzić na 20-25min, do tzw suchego patyczka. Uważać, żeby sernik się nie przypalił z wierzchu. Jeśli będzie za szybko przybierał koloru, przykryjcie folią aluminiową. Odstawić w chłodne miejsce. Najlepszy po 24h spędzonych w lodówce.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Pasta jajeczna z koperkiem i pietruszką

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • koperek, pietruszka

Jajka ugotować na twardo i posiekać w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i również posiekać, wymieszać z jajkiem. Serek wymieszać z musztardą i wlać do jajek. Dodać posiekany koperek i pietruszka i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki w celu "przegryzienia".

 

***


Pasta jajeczna z wędliną

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 plastry ulubionej wędliny drobiowej
  • 1,5-2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka

Jajka ugotować na twardo i posiekać w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i również posiekać, wymieszać z jajkiem. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Serek wymieszać z musztardą i wlać do jajek. Doprawić do smaku. Wstawić do lodówki w celu "przegryzienia".

 

***


Pasta jajeczna z tuńczykiem

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • pół puszki odsączonego tuńczyka w sosie własnym
  • 1,5 łyżki serka homogeniozwanego naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, oregano
  • koperek lub szczypiorek
  • bazylia

Jajka ugotować na twardo i posiekać w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i również posiekać, wymieszać z jajkiem. Dodać odsączony tuńczyk. Serek wymieszać z musztardą i wlać do jajek. Dodać posiekany koperek (lub szczypiorek) i bazylię (użyłam ok 5 dużych listków) i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki w celu "przegryzienia".

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Przyznaję się bez bicia, ale nigdy nie jadłam sałaty w takiej postaci.

Składniki na 6 porcji:

  • 6 małych główek sałaty rzymskiej w całości
  • 500ml bulionu z kurczaka
  • garść gałązek świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)
  • sól i czarny pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200*C.

Z sałat obetnij końcówki liści i głąba oraz usuń zwiędłe liście. Główki ułóż blisko siebie i brytfance/foremce i zalej bulionem. Oberwij listki tymianku, posyp nimi sałaty, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie dokładnie przykryj folia aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut lub do momentu, gdy sałaty będą miękkie i delikatne.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

 Z przepisu wychodzą 4 grahamki, które mają nam starczyć na 4 dni.

 

Składniki (uwaga! wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę):

  • 6 łyżek otrębów pszennych
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10g świeżych)
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka słodziku w proszku do pieczenia
  • sól
  • opcjonalnie sezam

Do drożdży dodać słodzik, 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20min, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyjdzie kleiste ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto powinno zrobić się "pulchne". Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć łyżką masę (4 bułeczki). Dłoń zamoczyć w ciepłej wodzie i lekko "przyklepać" ciasto nadając im kształt. Odstawić na 20min. Bułeczki obsypać ulubionymi przyprawami (ja posypałam sezamem:)).

Piekarnik nagrzać do 230*C. Włożyć bułki oraz na dół piekarnika wyłożyć ok.8 kostek lodu. Piec ok. 8 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec ok.10 minut, do zarumienienia się bułek.

Studzić na kratce. Przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Kakaowe ciasto piankowe
Ze względu na ilość maizeny, musi nam starczyć na 2 dni.

Składniki (na blaszkę 20x23cm):

  • 200ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia(można więcej/mniej-wg własnego smaku)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki maizeny
  • 100ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • ulubiony zapach

Białka ubić na sztywno a żółtka - do białości. Do żółtek dodać słodzik, mleko, jogurt, maizenę i kakao. Dokładnie wymieszać. masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być. Dodać pianę z białek i zapach. Delikatnie połączyć. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C (piekarnik powinien być wcześniej nagrzany) w kąpieli wodnej ok 30min.

Ciasto po upieczeniu opada, ale nie przeszkadza w konsumpcji :) Podawać wystudzone, bo ciepłe będzie się rozwalać podczas krojenia.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Składniki na 24 dużych biszkoptów:

  • 3 łyżki maizeny
  • 2 łyżki drobno zmielonych otrębów (użyłam mieszanki pszenno-owsianej)
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia*

Białka ubić na sztywno. Żółtka razem ze słodzikiem ubić do białości**, dodać maizenę z proszkiem do pieczenia oraz otręby. Dodać białka. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie na 1 blachę wchodziło 12 biszkoptów. Piec w 170 stopniach 12-15 minut (kontrolujcie pieczenie, żeby biszkopciki się nie przypaliły). Biszkopty podczas pieczenia rosną, niestety po upieczeniu-opadają. Od spodu są brązowe na górze niestety nie, ale to nie przeszkadza w ich smaku ;)

Smacznego!

 

* spróbujcie i najwyżej dodajcie więcej lub mniej słodzika;

** ważne jest, aby żółtka ubić dokładnie do białości a białka na sztywno, tak aby masa była gęsta, inaczej biszkopciki rozleją się podczas pieczenia. Użyłam jajek wielkości "L".

http://dukan.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?8

19 września 2012 , Skomentuj

 

Składniki (na 6 sporych placków):

  • 5 łyżek otrąb (użyłam mieszanki pszenno-owsianej, z przewagą owsianych)
  • 125 ml wody
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek

3 łyżki otrąb zalać wodą, dodać mleko w proszku i szczyptę soli. Postawić na ogniu i ciągle mieszając, gotować przez 3 minuty do uzyskania gęstej masy. Nie gotujcie za długo, bo masa będzie za twarda. Lekko przestudzić. Cebulę obrać i zetrzeć do masy na tarce. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek (ok.1 łyżeczki). Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać pozostałe otręby.

Smażyć placki na dobrze rozgrzanym teflonie.

Smacznego!