Najważniejsze zasady diety
Posiłki należy urozmaicać. Nie ma bowiem takiego produktu, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze (a jest ich około 60!). Im większa różnorodność posiłków, tym większe korzyści zdrowotne.
Pieczywo białe powinno się zastąpić pieczywem razowym. Chleb żytni razowy ma ok. 3-5 razy więcej składników mineralnych niż pieczywo jasne, jest także bogatszy w witaminy i błonnik pokarmowy.
Trzeba pamiętać o dwukrotnym zwiększeniu ilości żelaza w diecie. Kobieta w ciąży powinna więc dwa razy dziennie jeść mięso, drób lub wędlinę (zaleca się chude gatunki). Aby poprawić przyswajanie żelaza, należy spożywać z każdym posiłkiem warzywa i owoce bogate w witaminę C. Nie wolno również zapominać o rybach - są one świetnym źródłem wartościowego białka.
Zaleca się dodawanie do surówek olejów roślinnych - przynajmniej łyżkę stołową dziennie. Oleje te zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, potrzebne do prawidłowego przebiegu ciąży.
Konieczne jest zwiększenie spożycia mleka i produktów mlecznych. Są one bardzo ważne dla kobiety i dziecka, ponieważ zawierają wapń, witaminę B2, B12 i pełnowartościowe białko. Warto pamiętać, że produkty o obniżonej zawartości tłuszczu ułatwiają utrzymanie odpowiedniej wagi ciała.
Powinno się spożywać co najmniej 1 kg dziennie warzyw i owoców, które są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych.
Nie wolno pić alkoholu, trzeba też ograniczyć picie mocnej kawy. Spożywanie alkoholu podczas ciąży zwiększa ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka i poronienia. To samo niebezpieczeństwo stwarza kawa.
Ważne dla przyszłych matek
1. Jeżeli nie chorowałaś na różyczkę, powinnaś pamiętać o szczepieniu ochronnym - przynajmniej na 2 miesiące przed planowaną ciążą. Unikaj kontaktu z chorymi na różyczkę podczas ciąży, gdyż infekcja może spowodować wady wrodzone płodu.
2. Planując ciążę, skontaktuj się ze swoim lekarzem w sprawie stosowania preparatów kwasu foliowego. Może to zapobiec wielu komplikacjom w przebiegu ciąży.
3. W okresie okołokoncepcyjnym i podczas ciąży unikaj zażywania leków bez istotnych wskazań lekarskich.
4. Rzuć palenie - zmniejszysz wówczas ryzyko zbyt wczesnego porodu lub małej masy urodzeniowej dziecka.
5. Podczas ciąży pamiętaj o regularnych wizytach u ginekologa i zalecanych badaniach kontrolnych.
6. Dbaj o siebie, wypoczywaj, ale nie leniuchuj. Dużo spaceruj, uprawiaj wskazaną gimnastykę
Zawartość kwasu foliowego w wybranych
produktach spożywczych (mg/100 g produktu):
otręby pszenne (258)
wątroba (219-364)
szpinak (155)
bób (130)
kalafior (120)
brokuły (90)
brukselka (88-170)
groch (87)
szparagi (75-175)
jajko (70)
chleb pszenny pełnoziarnisty (39)
papryka (37)
sałata (33)
banany (28 - 36)
pomarańcze (24)
sery (16)
mleko krowie (5-12)